Kultura > Muzika

Neverovatno. ali tačno: Ovi SLAVNI MUZIČARI nikada nisu stigli na VRH TOP LISTE Bilbord Hot 100

Oni su među najpopularnijim svetskim muzičkim imenima, ali nikada nisu imali singl broj jedan na prestižnoj Bilbordovoj listi Hot 100

Autor: K1 info

03/09/2022 > 10:55

podeli vest:

Neverovatno. ali tačno: Ovi SLAVNI MUZIČARI nikada nisu stigli na VRH TOP LISTE Bilbord Hot 100
Foto: Youtube PrintScreen


Spisak rokenrol legendi koje nikada nisu imale broj jedan singl na Bilbordovoj listi Hot 100 daleko je veći nego što bi prosečan slušalac mogao da pomisli, pogotovo kada se uzme u obzir koliko su uspešni po drugim merilima - prodali su milione ploča, imali rasprodate koncerte na najvećim svetskim stadionima, osvajali Gremi nagrade i postali članovi Rokenrol kuće slavnih, ali u njihovoj karijeri ipak im nešto nedostaje.

Teško je poverovati, ali postoje odlični izvođači koji svojim pesmama nisu ušli ni u Top 40, a kamoli stigli do broja jedan. Ima i onih koji su imali nekoliko singlova na mestu broj 2, ali nikada nisu preskočili poslednji stepenik.

Za neke ovaj neuspeh na listi singlova treba potražiti u načinu na koji su funkcionisali u datom trenutku - to su bili umetnici orijentisani na albume, a ne na singlove koji su vrtele radio stanice. Za druge je prava misterija kako neke od pesama koje su izvodili - i još uvek ih izvode - nikada nisu stigle do samog vrha.

Bilbordova lista Hot 100 je nedeljna lista pesama muzičke industrije u Sjedinjenim Državama i postoji od daleke 1958. godine. Nekada se mesto na listi zasnivalo na osnovu prodaje singlova i broja radijskih emitovanja, ali sa erom digitalizacije dodat je i broj preuzimanja, kao i onlajn strimovanja.

Najviše broj jedan pesama ima sastav The Beatles - 20. Slede Maraja Keri (19), Elvis Prisli (18), Rijana (14), Majkl Džekson (13), The Supremes i Madona sa 12 itd.

Ali koji su to velikani muzičke industrije nikada nisu stigli do vrha? Pa, iznenadićete se.

AC/DC

Australijski sastav AC/DC prodao je preko 200 miliona ploča širom sveta. Ali njihov najveći domet na listi singlova bio je sa numerom "Moneytalks" iz 1990. - dospeli su do 23. mesta.

Black Sabbath

Black Sabbath su svojim najpoznatijim hitom "Paranoid" stigli do mesta broj 4 na britanskoj listi, ali njihov najveći uspeh u Americi bio je sa numerom "Iron Man" iz 1971. s kojom su došli do 52. mesta.

Brus Springstin

Brus Springstin je komponovao broj 1 singl ("Blinded by the Light" u izvođenju sastava Manfred Mann's Earth band), ali sam nikada nije stigao do vrha. Pesma "Dancing in the Dark" provela je četiri nedelje na mestu broj dva 1984., iza sastava Duran Duran ("The Reflex") i Prinsa ("When Doves Cry").

The Clash

Sastav koji je svojim zvukom objedinio pank, rege, ska i rokabili, u Americi je imao dvostruki platinasti album. Ali njihova najuspešnija numera "Rock the Casbah" stigla je samo do 8. mesta.

Creedence Clearwater Revival

Legendarni sastav predvođen Džonom Fogertijem imao je čak pet uzastopnih broj 2 singlova u periodu između marta 1969. i oktobra 1970. - "Proud Mary," "Bad Moon Rising," "Green River," "Travelin' Band/Who'll Stop the Rain" i "Lookin' Out My Back Door"/"Long as I Can See the Light."

Bob Dilan

Zvuči neverovatno, ali Bob Dilan nikada nije imao broj jedan singl, iako je dvaput tokom 60-ih bio blizu - pesme "Like A Rolling Stone" i "Rainy Day Women #12 & 35" (ponekad se pogrešno naziva  "Everybody Must Get Stoned") stigle su do mesta broj 2.

Deep Purple

Deep Purple je stigao do 4. mesta sa pesmama "Hush" 1968. i "Smoke on the Water" 1973., ali je pored ovoga imao samo još jedan Top 40 singl "Kentucky Woman" na 38. mestu 1968.

Electric Light Orchestra

Grupa ELO je objavila 15 Top 20 hitova u periodu 1974-86, postavši jedan od najprepoznatljivijih izvođača na radio stanicama. Na Bilbordovoj listi Hot 100 došli su do 4. mesta sa numerom "Don't Bring Me Down" 1979.

Green Day

"When I Come Around" nije ušla na listu te 1995. Nije ni hit iz 1997. "Good Riddance (Time of Your Life)". Green Day je bio najuspešniji sa "Boulevard of Broken Dreams" koji je 2004. stigao do 2. mesta.

Džimi Hendriks

Džimi Hendriks se etablirao kao jedna od najdugovečnijih legendi sa samo tri albuma. Ipak, nikada se nije približio mestu broj jedan na Bilbordovoj listi. Njegova obrada pesme "All Along the Watchtower" Boba Dilana dospela je do 20. mesta 1968. godine.

KISS

Jedan od najvoljenijih američkih izvođača, sastav KISS, imao je čak 9 Top 10 albuma. Kada su singlovi u pitanju, nisu stigli dalje od mesta broj 7 sa "Beth" 1976.

Led Zeppelin

Led Zeppelin je imao četiri top 20 singla i jedan koji je stigao do 21. mesta. Njihov najveći Bilbordov Hot 100 hit bila je numera "Whole Lotta Love" koja je dospela do četvrtog mesta 1969. godine.

Metallica

Pesma "Until It Sleeps" stigla je do 10. mesta 1996. godine, dok je "Enter Sandman" završio na 16. mestu pet godina ranije. Zahvaljujući četvrtoj sezoni serije "Stranger Things", numera "Master of Puppets" po prvi put se našla na listi Hot 100, 36 godina od objavljivanja.

Tom Petty

Pokojni kantautor imao je 10 broj jedan hitova na Bilbordovoj Rock listi, ali nijedan na Hot 100. Sa pesmom "Free Falin'" stigao je do 7. mesta 1989., a u duetu sa Stivi Niks "Stop Draggin' My Heart Around" do 3. pozicije 1981.

Od ostalih velikih imena na ovoj listi su još Bad Company, Crosby, Stills and Nash, Greateful Dead, Don Henley, Jefferson Airplane/Jefferson Starship, Journey, Judas Priest, Kansas, The Kinks, Lynyrd Skynyrd, The Moody Blues, Nirvana, Ozzy Osbourne, Pearl Jam, Pat Benatar, Ramones, Red Hot Chili Peppers, R.E.M., Rush, Steely Dan, Sting, Supertramp, Talking Heads, Van Morrison, The Who, Yarbirds.

Ostavite komentar