Kultura > Muzika

NEMANJA RADULOVIĆ pred nastup na Kolarcu: BETOVEN je izazov, Beogradska filharmonija je FENOMENALAN orkestar

Koncert sa Radulovićem je drugi u slavljeničkoj sezoni Beogradske filharmonije, a violinisti i orkestru ovo će biti deseti nastup

Izvor: K1info/Tanjug

22/09/2023 > 15:50

podeli vest:

NEMANJA RADULOVIĆ pred nastup na Kolarcu: BETOVEN je izazov, Beogradska filharmonija je FENOMENALAN orkestar
Foto: Screenshot Tanjug video


Violinista Nemanja Radulović izjavio je da je za njega uvek veliki izazov izvođenje dela Ludviga Van Betovena, pred večerašnji (20:00) koncert Beogradske filhamonije u Kolarčevoj zadužbini gde će zajedno odsvirati Koncert za violinu i orkestar velikog kompozitora.

Radulović je rekao za Tanjug da je Betovenovo delo "sa tehničke strane dosta komplikovano, zbog intonacije, precizne čistoće zvuka".

- (Koncert za violinu i orkestar) je muzički toliko zahtevan. Sa jedne strane vas umori, sa druge napuni posebnom energijom, i da snagu na kraju koncerta - rekao je svetski čuveni muzičar.

Radulović je napomenuo da apsolutno uživa kada sa svojim ansamblom izvodi program zabeležena na njegovom albumu "Roots", ali je dodao da Betovenov Koncert za violinu i orkestar spada u njemu omiljene.

- Više od 20 godina kako ga sviram i uživam. Nikad mi nije dosadno. (Betoven) je ostavio toliko prostora izvođačima da imaju svoju viziju - naglasio je Radulović.

Koncert sa Radulovićem je drugi u slavljeničkoj sezoni Beogradske filharmonije, koja obeležava svoju stogodišnjicu, a violinisti i orkestru to će biti deseti zajednički nastup, ovaj put uz šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

- Taj orkestar je konstantno u procesu istraživanja zvuka i muzičari su fenomenalni. Svi se trude da zajedno dišu. Uvek mi je zadovoljstvo. Tu su i svi sa kojima sam studirao i učio - naglasio je Radulović.

Upitan kako gleda na uticaj veštačke inteligencije na muziku, Radulović je primetio da je to pitanje "nekako krenulo naglo pre nekoliko meseci".

- Moram da priznam da sam i ja otišao na Čet dži-pi-ti (Chat GPT) da vidim o čemu se radi, ali što se tiče muzike nisam istraživao malo više, tako da ne mogu nešto specijalno da kažem na tu temu - rekao je Radulović.

Kako je najavljeno, drugi deo koncerta je rezervisan za simfonijski prvenac Gustava Malera, koji nosi podnaslov "Titan".

Ostavite komentar