Kultura > Muzika

Svečano OTVARANJE jubilarne sezone Beogradske filharmonije POSVEĆENO Ivanu Tasovcu

Preko 150 učesnika na otvaranju 15. septembra u Kolarcu - uvode se karte za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta

Izvor: K1info

14/09/2023 > 08:42

podeli vest:

Svečano OTVARANJE jubilarne sezone Beogradske filharmonije POSVEĆENO Ivanu Tasovcu
Foto: Marko Đoković


Najsvečaniju sezonu do sada, posvećenu stogodišnjici orkestra, Beogradska filharmonija otvara zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, u petak 15. septembra na Kolarcu.

Pod sloganom "Zauvek", veliki jubilej će proslavljati na svakom koncertu od septembra do juna, a prvi u sezoni Filharmonija posvećuje voljenom Ivanu Tasovcu, uvek i zauvek.

Foto: Orange Studio

 

Baš kao što bi Tasovac želeo, koncertno slavlje u sezoni 2023/24 Beogradska filharmonija počinje megalomanski, sa najdužom simfonijom u standardnom koncertnom repertoaru - čuvenom Malerovom broj 3.

Orkestar u velikom stilu ulazi u drugi vek postojanja sa više od 150 učesnika na bini Kolarca u izvođenju grandioznog dela, a filharmoničarima se pridružuju ženski hor Collegium Musicum,  dečiji hor Kolibri kao i mecosopran Viktorija Masi.

Osvedočenom specijalisti za Malera, šefu-dirigentu Gabrijelu Felcu ovo će biti šesta simfonija koju izvodi sa Beogradskom filharmonijom, sa ambicijom da zajednički zaokruže svih devet iz Malerovog opusa.

- Malerova Treća je zaista šampion među simfonijama. Izvodimo 100 minuta muzike - taman za svih 100 godina orkestra. Pogotovo se radujem ponovnom susretu sa beogradskom publikom jer sam dirigovao u mnogim gradovima po celom svetu, a publika Beogradske filharmonije je apsolutno najposebnija. Ona deli sa nama ogromni entuzijazam i sa velikom pažnjom prati izvođenje našeg orkestra, što je zaista neprocenjivo - rekao je Gabrijel Felc.

Foto: Marko Đoković

Gabrijel Felc

U anketi Muzičkog magazina BBC-ja sprovedenoj među dirigentima, Malerova Treća je izglasana za jednu od deset najboljih simfonija svih vremena.

Za svečano otvaranje filharmonijske sezone i izvođenje ovog monumentalnog dela vlada ogromno interesovanje, pa Filharmonija uvodi karate za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Ostavite komentar