Kultura > Muzika

Tradicionalna muzika u NOVOM RUHU: Sastav KALEM ponovo pred novosadskom publikom 27. septembra

Stefanu Iliću i Dušanu Popoviću Lipovcu na koncertu će se pridružiti tamburaš Miloš Jovanović i devojački tamburaški sastav La Banda

Autor: K1info/promo

15/09/2023 > 11:39

podeli vest:

Tradicionalna muzika u NOVOM RUHU: Sastav KALEM ponovo pred novosadskom publikom 27. septembra
Foto: Milena Popović, ilustracija Marija Stojisavljević


Sastav Kalem održaće koncert u novosadskoj sinagogi 27. septembra od 20 sati i tom prilikom predstaviti svoj drugi album "Tragom snova i predanja", nedavno objavljen za diskografsku kuću Multimedia Music.

- Novosadska sinagoga jedno je od najlepših mesta za izvođenje akustične muzike i jedva čekamo druženje sa publikom sa kojom smo prošle godine ostvarili divan kontakt. Očekujemo da i ove godine bude tako. Spremili smo nove aranžmane i pozvali odlične goste samo za ovu priliku. Sinagoga nas kao prostor inspiriše da 27. septembar bude dan kada ćemo razmeniti najfinije emocije sa publikom - kazao je Stefan Ilić.

Foto: Milena Popović, ilustracija Marija Stojisavljević

 

Dušan Popović Lipovac je istakao da je lepo uz sebe imati i goste kada nastupaju na velikim scenama.

- Ove godine ćemo napraviti svojevrsni omaž tamburi, mada ne kroz klasične tamburaške numere. Miloš Jovanović, fantastični bas primaš sa kojim smo delili scenu u Parizu, odsviraće sa nama vrlo poznatu melodiju koja nije svirana na ovaj način. Tu neće biti tamburi kraj jer će nam se pridružiti i divne devojke iz La Bande, dobro poznate novosadske grupe koje će to veče ukrasiti scenu Sinagoge - kazao je on.

Miloš Jovanović je svoju tamburašku karijeru započeo kao mlad sa svojim ocem čuvenim Sašom Jovanovićem Faiksom. Trenutno je član velikog tamburaškog orkestra RTV-a.

Tamburaški sastav La Banda osnovan je u Novom Sadu krajem 2013. godine sa željom da na tamburama izvodi različite muzičke žanrove. La Banda je spoj tradicije i mladosti, devojaka i tambura, kroz koju je lirika tambure i melodija ovog podneblja našla put do novih generacija.

Sastav Kalem izvodi tradicionalnu muziku sa balkanskih prostora odevenu u novo ruho, kako bi savremenom slušaocu približila bogato kulturno nasleđe našeg podneblja. U sastavu ovog jedinstvenog ansambla su akademski muzičari - pevač, violinista i kompozitor Stefan Ilić i gitarista i kompozitor Dušan Popović Lipovac.

Foto: Promo

 

Stil Kalema je zapravo fuzija njihovih individualnih pristupa muzici - Dušan ga obogaćuje prizvukom mediterana i klasične muzike, a Stefan, svojim izvornim stilom pevanja i sviranja,  narodnim duhom naše baštine.

Kalem voli publiku da obraduje i po kojom pesmom iz kraja gde nastupa, pa slušaoci, pored pesama s njihovih do sada objavljenih albuma,  mogu da čuju i neku staru, dobru  vojvođansku melodiju.

Ulaznice za koncert su u prodaji u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h i online na: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index

Ostavite komentar