Kultura > Muzika

Sjajno veče: Koncert najvećih HITOVA filmske muzike na manifestaciji "Opera na vodi"

Prvi put ove godine bio je postavljen specijalan amfiteatar, što je Plato Geozavoda pretvorio u opersku scenu

Izvor: K1info/Tanjug

10/09/2023 > 10:55

podeli vest:

Sjajno veče: Koncert najvećih HITOVA filmske muzike na manifestaciji "Opera na vodi"
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Gala koncert filmske muzike "Holivudski blokbasteri" održan je sinoć u okviru petog izdanja manifestacije "Opera na vodi" u kompleksu Beograd na vodi na platou ispred Geozavoda.

Druge večeri ovog mini festivala, Muzička produkcija RTS priredila je putovanje kroz istoriju svetske kinematografije uz Simfonijski orkestar, Hor Radio-televizije Srbije i maestra dirigenta Srboljuba Srbu Dinića.

Koncert instrumentalne i vokalne filmske muzike publika je u atraktivnom ambijentu na otvorenom pratila kroz izvođenje numera iz najpopularnijih hitova najviše iz Holivuda, i Evrope, sa velikog i malog ekrana.

Koncert je počeo čuvenom muzikom Montija Normana iz serijala filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu 007, koji decenijama puni bioskopske sale sa više od 20 ostvarenja.

Domaćin koncerta kompozicija iz holivudskih filmova bila je glumica Jelena Gavrilović, istaknuta u raznim mjuziklima i muzičko poetskim predstavama.

Dramska umetnica je bila u ulozi naratora, pripovedača, vodiča kroz celokupan repertoar primenjene muzike.

Usledila je muzika iz filmskog serijala "Pink Panter" (1963) na muziku Henrija Mansinija, koji je proslavio Pitera Selersa u ulozi inspektora Kluzoa, a publika je čula i muziku iz istoimenog crtanog serijala.

Zanimljiv kolaž američkog kompozitora Džona Vilijamsa obradovao je publiku gde su u kratkim segmentima bile prepoznate melodije iz kultnih filmova - "Ratovi zvezda", serijal "Roki", "Kazablanka", "Ajkula", "E. T.", "Titanik", "Psiho", "Most na reci Kvaj", "Kum".

Simfonijski orkestar RTS predstavio je kompletnu temu iz SF ostvarenja "E.T. vanzemaljac" (1982) i fantazije "Kuka" (1991) kompozitora Džona Vilijamsa.

Hor RTS-a dočarao je vokalne deonice iz mjuzikl bajke za decu "Čarobnjak iz Oza" (1939) Viktora Fleminga, po knjizi (1900) Frenka Bauma, a na muziku Herberta Stotharta.

Publika se podsetila i italijanskog filma "Cinema Paradiso" (1988), upamćenog i po muzici jednog od najznačajnijeg kompozitora Enia Morikona, u režiji Đuzepea Tornatorea.

Osim klasike, dirigent Srboljub Dinić i Simfonijski orkestar izveli su i kompoziciju iz romantičnog mjuzikla "La La Land" (2016) Damijena Šazela, i kompozitora Džastina Hurvitca.

Manifestacija "Opera na vodi" i produkcija "Belgrade Waterfront" na kraju leta organizuju peto jubilarno izdanje kao dvodnevni spektakl program za nekoliko hiljada posetilaca.

Antologijski serijal naučne fantastike "Ratovi zvezda" (1977) Džordža Lukasa, ponovo na temu kompozitora Džona Vilijamsa, označio je kraj prvog čina koncerta.

Drugi čin krenuo je sa muzikom iz američke TV serije "Igra prestola".

Mnogi su voleli i klasik "Konan varvarin" (1982) u režiji Džona Milijusa, prema istoimenom stripu, i ove noći je predstavljen triptih pregled numera Bazila Poledurisa.

Holivud je osvojio čitav svet sa avanturističkim akcionim serijalom "Pirati sa Kariba" (2003) Gora Verbinskog, sa Džonijem Depom, čiji je kompozitor slavni Hans Cimer, u šta se publika podsetila sinoć. Specijalno za ovu priliku muški deo Hora RTS- a bio je maskiran u gusare, u skladu sa tim hit filmovima.

Film "1492: Osvajanje raja" (1992) Ridlija Skota iznedrio je vrhunsku muziku čuvenog grčkog umetnika Vangelisa.

Ovim Gala koncertom Beograd i Srbija predstavljaju prestonicu kulture i umetnosti, u šta se auditorijum uverio u daljim kompozicijama.

Američki oskarovac Džon Vilijams je na repertoaru bio dalje "prisutan" sa kompozicijama remek dela "Šindlerova lista" (1993) i serijala "Indijana Džons" Stivena Spilberga, kao i ponovo sa Lukasovim "Ratovima zvezda".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Usledila je kompozicija Enija Morikonea za istorijski spektakl "Misija" (1986) Rolanda Džofea, kao i tema novog hit filma "Top Gan: Maverik" (2022) Džozefa Kosinskog i kompozitora Harolda Faltermejera, čime je zaokružen koncert od skoro puna dva sata.

Prvi put ove godine bio je postavljen specijalan amfiteatar koji do sada nije viđen u Srbiji, što je Plato Geozavoda pretvorio u opersku scenu.

Ostavite komentar