Kultura > Muzika

YU grupa održala KONCERT na zatvaranju ZEMUN FESTA

Bend je počeo repertoar pesmama - "Ništa nema novo" i "Evo stojim tu"

Izvor: K1info/Tanjug

28/08/2023 > 07:33

podeli vest:

YU grupa održala KONCERT na zatvaranju ZEMUN FESTA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Rok bend "YU grupa" samostalnim koncertom zatvorio je jubilarno 10. izdanje "Zemun Festa" na Zemunskom keju. Rok sastav koji postoji već 53 godine gledalo je sinoć više od 8.000 posetilaca na platou pored restorana "Venecija".

Neposredno pre početka koncerta, na velikom platnu je pušten trejler za dokumentarac "Yu grupa - Trenutak sna", koji je bio prikazan na ovom festivalu pred velikim brojem ljudi u Zemunskom parku kao selekcija filmskog programa.

Grupa je počela repertoar pesmama - "Ništa nema novo" i "Evo stojim tu" kao uvodno zagrevanje za celovečernji doživljaj.

- Dobro veče, Zemunci i Zemunke kao i svi vi koji ste došli sa svih strana - pozdravio je pevač i bas gitarista Žika Jelić publiku i ubrzo predstavio sve ostale članove.

Vokal i gitara Dragi Jelić, odnosno Žikin rodjeni brat, njihov sestrić - gitarista Petar Jelić i bubnjar Saša Radojević Žule, čine kvartet "YU grupa".

Žika je objasnio, kao i uvek na njihovim koncertima, da im je tekst pesme "A banki je 7" napisao prijatelj i kolega Bora Đorđević (pevač - lider "Riblje čorbe") koju su otpevali večeras.

Bend je večeras dobio laskavo priznanje - spomenicu od Kluba matične kulture Zemuna.

U pitanju je plaketa za izuzetan doprinos kulturi Zemuna sa osvrtom na celokupan rad. Na spomenici piše zanimljiv slogan - "Biti Zemunac nije stvar krštenice, već stanje duha".

Braća Žika i Dragi Jelić su rođeni u Zemunu, a plaketa je posvećena i njihovom trećem rođenom bratu Radetu Jeliću, koji je u početku svirao sa njima, a onda ga je u bendu nasledio upravo sin - Petar Jelić.

Naravno set lista ne sme biti bez etno rok hita "Kosovski božuri" kao idealan spoj instrumentalne i vokalne kompozicije.

Kultna grupa sinoć je priredila vrhunske hitove "Od zlata jabuka" i "Crni leptir" (istoimeni mjuzikl u produkciji Pozorišta na Terazijama je realizovan u oktobru 2022. u čast 50 godina Yu grupe).

Na samom kraju na pozornicu su stigli Zvonimir Đukić Đule, lider benda "Van Gogh" i Zoran Kostić Cane, frontmen grupe "Partibrejkers", koji su imali solo koncerte na Zemun Festu u petak i subotu.

Iako su Dragi i Žika Jelić u osmoj deceniji života, nastupaju kao nikada ranije. Samo ovog leta su svirali na raznim festivalima, manifestacijama, moto skupovima, kao što su "Lake Fest" u Nikšiću (Crna Gora), "Dani piva" u Zrenjaninu, "Kulturno leto" u Jagodini, "Leskovačka roštiljijada", "Gitarijada" u Zaječaru.

Ostavite komentar