Kultura > Muzika

MORCHEEBA, Parov Stelar, Femi Kuti na festivalu DEMOFEST u Banja Luci od 20. do 22. jula 2023.

Pored njih na Tvrđavi Kastel nastupiće i Kiril Džajkovski, Nipplepeople, Laibach, Roni Size, KOIKOI, Sunshine, Sajsi MC i mnogi drugi

Izvor: K1info/Tanjug

17/07/2023 > 17:42

podeli vest:

MORCHEEBA, Parov Stelar, Femi Kuti na festivalu DEMOFEST u Banja Luci od 20. do 22. jula 2023.
Foto: Demofest 2023


Morcheeba, Parov Stelar, Femi Kuti, Kiril Džajkovski, Nipplepeople, Laibach, Roni Size, neki su od velikih svetskih i regionalnih muzičara koji će nastupiti na čuvenom festivalu Demofest 2023 u Banja Luci na Tvrđavi Kastel od 20. do 22. jula.

Sigurno će najveća zvezda biti prava ambijentalna trip hop atrakcija Morcheeba iz Bristola (Engleska), na čelu sa čarobnim vokalom pevačice Skaj Edvards. Skoro tri decenije bend oduševljava svet, doduše da malim pauzama gde su izgubili kontinuitet, posebno kada je pevačica izašla iz benda, ali se na svu sreću, nakon mnogih nesporazuma u komunikaciji sa ostatkom grupe, ipak vratila u ekipu.

Na koncertima uvek predstavljaju presek svojih studijskih albuma sa uvek simboličnim i zanimljivim naslovima: "Who Can You Trust?" (1996), "Big Calm" (1998), "Fragments of Freedom" (2000), "Charango" (2002), "The Antidote" (2005), "Dive Deep" (2008), "Blood Like Lemonade" (2010), "Head Up High" (2013), "Blaze Away" (2018), "Blackest Blue" (2021).

Prelepe zarazne pesme odjekivaće Tvrđavom Kastel u Banja Luci, a Morcheeba je u Srbiji u poslednje dve decenije gostovala tri puta - na ostrvu Lidu u Zemunu (2003), na Arsenal festu u Kragujevcu (2018), na Dočeku Srpske nove godine (2023), i trebalo je da nastupe i nedavno u junu na 20. Beer festu, ali su ipak otkazali usled nevremena, kada je ceo festival pomeren za dva dana.

Austrijski muzičar, kompozitor, producent, di-džej Parov Stelar takođe će nastupati na Glavnoj bini Demofesta 2023, a nedavno je na spomenutom Arsenal festu u Kragujevcu poslednje večeri (1. jul) priredio pravi scensko-muzički spektakl uz svoj bend sa puno saksofona, truba, divnih vokala, tako da donekle podseća na grupe Morcheeba, Thievery Corporation, Asian Dub Foundation, Hooverphonics i druge. Gostovao je i u Hali sportova na Novom Beogradu 2017. godine.

Pionir elektrosvinga, čovek koji je svirao festivale kao što su Coachella i Glastonbury i specifičan umetnik koji svojim performansom ostavlja bez daha najširu publiku.

Kada smo već kod elektronske i ambijentalne muzike, na Demofest 2023 stiže i makedonski vizionar Kiril Džajkovski, regionalna verzija čuvenog Žana Mišel Žara, pionira elektronske muzičke umetnosti.

Tako je Kiril uveliko spreman da povede publiku u plesnu avanturu svojom energičnom balkanskom elektronikom.

Line-up čini još i čuveni Roni Size, di-džej i producent, čest gost Srbije i celog regiona na mnogim festivalima (Exit - Novi Sad, Lovefest - Vrnjačka Banja).

Princ afrobita, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosledan naslednik svoga oca Fele Kutija - sve ovo su reči kojima se najčešće opisuje lik i delo čuvenog nigerijskog muzičara Femija Anikulapo-Kutija, koji dolazi na ovogodišnji Demofest.

Takođe, Femi Kuti će gostovati 23. jula u klubu Barutana u podnožju Kalemegdana, u organizaciji Doma omladine Beograda, a pamte se njegovi koncerti poslednjih godina u prestonici na otvorenom: Donji grad Kalemegdana i Letnja bašta SKC-a.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Demofest (@demofest)

Od regionalnih imena, nastupaće slovenački mračni mistici Laibach (skoro su imali solo koncert u Mts Dvorani, krajem 2022), maskirani zagonetni duo Nipplepeople iz Hrvatske (u Beogradu su svirali na Beer festu 2022, u Domu omladine 2019, Barutani 2021, i najnovije u Hangaru Luke Beograd krajem juna, sa nemačkim elektro sastavom Alphaville), hrvatski autorski rock, punk, blues bend iz Sinja - M.O.R.T., hrvatski elektro alternativni pop sastav Pocket Palma.

Od domaćih snaga koncerte će imati alternativni rok bend KOIKOI gde peva i svira gitaru glumac Marko Grabež, elektro pop mlada dama Tam - Tamara Popović, hip hop rep atrakcija Sunshine, reperka Sajsi MC, nezavisni rock Vizelj, reperi iz Niša Stereo Banana, kao i elektro pop dama Bojana Vunturišević.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Demofest (@demofest)

Od novih bendova na Demofestu 2023 će svirati Neki Reperi iz Splita, sačinjen je od tri vokala, gitare, bas gitare, klavijatura i bubnja, koji svojom širokom paletom zvuka te zanimljivim i bogatim instrumentalima stvara potpuno novu mešavinu žanrova u kojoj svako može uživati.

Publika će upoznati i hrvatsko‐poljsku kantautorku i multi‐instrumentalistkinju Sonju Agatu Bišćan iz Zagreba, rok grupu Pera Brada Potomak iz Beograda (početkom godine izdali su svoj prvi EP "Kataklizma kapitalizma") i bend Sky Hook iz Niša.

Bend Škofja Loka (Beograd) slušamo isto na Tvrđavi Kastel, a ovaj vokalno instrumentalni organizam furioznih ritmova je mešavina svirke i elektronskih zvučnih formi, predvođen vokalnim duom na štiklama Puslice iz pakla, a tu su i Sin Seekas (Senta/Novi Sad) i Vvrano (Niš/Grac).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Demofest (@demofest)

Alternativni rock zvuk, u kombinaciji mračnih i žestokih rifova i upečatljivih melodija, takođe ima svoje mesto pod banjalučkim nebom - hrvatski bend Soulcase iz Rijeke slušamo na Kastelu.

Indie - nezavisni rock bend koji, kako kaže, ima samo jedan ultimativni cilj da se proslavi - Oxajo iz Beograda, a tu je i solo projekat pevačice i kantautorke Petre Pelemiš - MISH (Ljubljana).

Grupa ljudi koja deli ljubav prema muzici i vrlo dobro se slažu kako na kreativnom, tako i na ljudskom nivou jeste Melldown iz grada domaćina (Banja Luka), a LoM iz Koprivnice (Hrvatska) je bend koji u svom sastavu nema bubnjara, već sviraju preko prethodno napravljenih sampleova uz živu svirku gitare, basa i pratećih vokala.

Žestoki i sanjivi trio u sastavu bubanj, bas i gitara sa atmosferičnim vokalom i instrumentalnom potporom koja predstavlja kombinaciju različitih žanrova od alternativnog roka, new wave‐a sve do garažnog rocka čine Grizete (Novi Sad), veoma često angažovani na nastupima širom zemlje po intimnijim rock klubovima.

Iako mlad srpski bend, iza sebe imaju nastupe na brojnim muzičkim festivalima, a kažu da vole i klupske svirke - Deminutiv (Prnjavor), a grupa koja ne prolazi ispod radara, već na Demofest 2023 dolazi sa osvojenim prvim mestima na gitarijadama u Mostaru, Aleksandrovcu i Užicu, jeste Eho Radar iz Prijedora i Banja Luke.

Ostavite komentar