Kultura > Muzika

Bogata KONCERTNA ponuda ove NEDELJE: SCORPIONS u Areni, ALPHAVILLE u Hangaru luke Beograd

Marčelo i DLM nastupaju u Domu kulture Novi Sad, nova sezona "Koncert na Zidiću", a Električni orgazam večeras ispred Muzeja Jugoslavije

Izvor: K1info/Tanjug

22/06/2023 > 18:22

podeli vest:

Bogata KONCERTNA ponuda ove NEDELJE: SCORPIONS u Areni, ALPHAVILLE u Hangaru luke Beograd
Foto: Pixabay.com


Scorpions, Alphaville, Električni orgazam, Deca loših muzičara, Marčelo, neki su od inostranih i domaćih grupa i muzičara koji će održati solo koncerte do kraja nedelje ove nedelje u Beogradu i Novom Sadu, na scenama Štark Arene, Hangara Luke Beograd, Doma kulture Novi Sad, ispred Doma omladine Beograda, na Platou ispred Muzeja Jugoslavije.

Ovogodišnji letnji program na platou ispred Muzeja Jugoslavije biće otvoren večeras u 19 časova nastupom antologijskog rokenrol benda Električni orgazam.

Koncert će se održati na mestu gde se nedavno održalo 15. izdanje književnog festivala "Krokodil", čime će danas zvanično započeti manifestacija "Leto u MuzeJU 2023", a ulaz je slobodan.

"Igra rokenrol cela Jugoslavija", "Zlatni papagaj", "Kapetan Esid", "Da si tako jaka", "Bejbe ti nisi tu" samo su neki od hitova jednog od najvećih novotalasnih bendova, a gde ima više smisla da se oni izvedu uživo nego na platou ispred Muzeja Jugoslavije, poručuju organizatori večerašnjeg koncerta.

Foto: Tanjug/Igor Stanić

Električni orgazam

Kroz decenije stvaralaštva, u početku pank bend sa hitovima "Nebo", "Krokodili dolaze", "Zlatni papagaj", jugoslovenski i srpski sastav Električni orgazam menjao je postave i muzičke stilove, ali je uvek ostajao dosledan svom specifičnom i originalnom rokenrol izrazu, tako da im autentična karijera uspešno traje 43 godine.

Podsetimo, bend je osnovan 13. januara 1980. u restoranu "Mornar", inspirisani nakon koncerta bluz etno rock benda Leb i sol iz Makedonije u tadašnjem Domu sindikata.

Od albuma "Paket aranžman" gde su delili diskografsko čedo sa bendovima Idoli i Šarlo akrobata, sve do danas, Srđan Gojković Gile, Ljubomir Đukić Ljuba i ekipa nizali su uspešne albume i zasluženo zauzeli mesto na samom vrhu najuticajnijih novotalasnih bendova sa ovih prostora, odnosno cele bivše Juge.

Poslednih sezona, bend je trijumfalno osvajao različite prostore po Beogradu - Dom omladine, Mts Dvorana, Elektropionir, na Beer festu, i skoro u Novom Sadu (Dom kulture).

Otvara se nova sezona ciklusa "Koncert na Zidiću" na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine Beograda, i alternativni bend Straight Mickey And The Boyz nastupiće sutra veče (petak, 23.06.) na ovom prostoru.

Stilove i žanrove, poput hard rocka, panka, hard kora, garažnog rocka, fanka pa čak i avan-džeza bend Straight Mickey And The Boyz stopio je u jednu celinu.

Marčelo i DLM u Domu kulture Novi Sad

Pisac i muzičar-reper Marko Šelić Marčelo će sa svojim bendom sutra u Domu kulture Novi Sad održati dvočasovni koncert.

Osim pesama sa aktuelne "Nojeve varke", sviraće i odabrane pesme sa dosadašnjih pet studijskih albuma, u susret proslavi jubileja - 20 godina karijere.

U februaru 2020. godine Marčelo je upravo u Domu kulture NS promovisao pesmu i spot "Udahni". Novosadska publika je prva čula početak najavljenog albuma "Nojeva varka", koji će dve godine kasnije uzdrmati region singlom "JBG" i osvojiti više nagrada.

Prijatelji i saborci Marčela su Nevena Glibetić Nensi (vokal), Rade Sklopić Raid (gramofon, klavijature), Aleksandar Jovanović Šljuka (klavijature, vokal), Filip Krumes (violina), Marko Fabry (bas), Aleksandar Cvetković Drama (bubnjevi) i Max Kochetov (saksofon).

Književnik i reper krajem jula će svirati na sceni Botaničke bašte "Jevremovac" u okviru ciklusa - serijala "Garden Sessions".

Posle tri godine alternativni bend Deca Loših Muzičara - DLM ponovo stiže u subotu, 24. juna u Dom kulture Novi Sad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LineUp Novi Sad (@lineup.ns)

Početkom godine najavili su novo poglavlje u radu benda, kao i novi album posle više od jedne decenije, a koji bi trebao uskoro da bude objavljen.

Nakon singla "Ludi pas korupcija", grupa je nastavila rad na novim pesmama a u toku prošle i ove godine imali su i nekoliko veoma zapaženih nastupa u regionu. Jedan od poslednjih bio je na Moto Festu u Banja Luci.

DLM je poslednjih godina bio angažovan na mnogim solo koncertima po beogradskim klubovima (Fest, Elektropionir), i Srbiji, na raznim festivalima/manifestacijama.

Tokom 90-ih godina su imali najveću popularnost sa hitovima "Vlade Divac", "Dezodorans", posebno jednim delom kao autori muzike za pozorišnu predstavu "Virus" Siniše Kovačevića (Zvezdara teatar) i pesmom "Ljubav".

Nemački bendovi Alphaville i Scorpions u Beogradu

Delegacija Evropske unije organizuje Veliku EU žurku, koja će biti održana 24. juna u Hangaru, Luka Beograd, a svi koncerti su besplatni.

Naravno, hedlajner ovog maratonskog dogadjaja je nemački pop bend Alphaville, koji stvaraju na engleskom jeziku i tokom 80-ih godina bili su veoma istaknuti sa velikim hitovima.

Zbog tragedija koje su se desile u Srbiji, bend je odložio svoj prvi nastup u Srbiji, na predlog frontmena grupe Mariana Golda, jedinog originalnog člana od nastanka 1982. godine.

Pored Alphavillea nastupiće i hrvatski maskirani mistični tandem Nipplepeople, kao i reperi iz Niša - Stereo banana.

Alphaville je nemački synth-pop band nastao pre 40 godina u gradu Munsteru, a osim Mariana Golda, osnivači su - Bernhard Lojd i Frenk Mertens.

Pamte im se ogromni hitovi koje smo voleli kroz ove decenije - "Forever Young", "Big in Japan", "Sounds Like a Melody", "The Jet Set", "Dance with Me".

Naziv Alphaville uzeli su prema istoimenom filmu francuskog reditelja Godara.

Čuvena nemačka hard rok grupa Scorpions održaće svoj drugi koncert u Srbiji takođe u Štark Areni u nedelju, 25. juna, pet godina od prethodnog spektakularnog nastupa, posle mnogih poziva fanova.

Tako je grupa Scorpions odlučila da proširi već ugovorenu turneju i da za publiku Balkana dodaju ovaj jedan koncert upravo u Beogradu, kao prava ekskluziva.

Prodali su čak više od 100 miliona albuma do danas, što ih čini najuspešnijim rock bendom kontinentalne Evrope.

Njihove hit pesme, od balada do žestokih numera - "Still Loving You", "Wind of Change", "Send me an Angel", "Rock You Like A Hurricane", "Blackout" , "Dynamite", svakako su neminovni deo repertoara na svetskim turnejama.

Čak 50 godina je prošlo od kada su tinejdžeri Klaus Meine, Rudolf Šenker i Matias Jabs lutali ulicama industrijskog grada Hanovera, koji se budio iz posleratne paralize, noseći svoje intrumente i pojačala.

Za ovu polovinu veka stvaralaštva i opstanka na sceni, postali su najuspešniji nemački rock bend. Veliki broj grupa - Smashing Pumpkins, Green Day, Korn, System Of A Down, tokom karijere je obrađivalo hitove Scorpionsa, i tako je antologijska pesma "Rock You Like A Hurricane" do danas doživela više od 150 obrada od raznih muzičara.

Svirali su više hiljada koncerata na svim delovima planete. Pionirska dostignuća imaju njihovi rani nastupi u Kini i Južnoj Aziji čime su otvorili vrata ostalim zapadnim bendovima.

Škorpioni su veoma spremni za drugi susret sa srpskom publikom 25. juna u Areni.

Ostavite komentar