Kultura > Muzika

MAŠTAM da budem u JEDNOM BENDU: Ko je Džoš Friz, NOVI BUBNJAR sastava Foo Fighters

Odrastao je u porodici muzičara, otac mu je bio muzički direktor u kompaniji Walt Disney, a majka je bila školovana klasična pijanistkinja

Izvor: K1info

22/05/2023 > 18:40

podeli vest:

MAŠTAM da budem u JEDNOM BENDU: Ko je Džoš Friz, NOVI BUBNJAR sastava Foo Fighters
Foto: Youtube PrintScreen/dw drums


Foo Fighters obavljaju poslednje pripreme pred početak velike turneje, prve bez bubnjara Tejlora Hokinsa koji je prošlog marta iznenada preminuo u Bogoti.

Njegovu ulogu preuzeće Džoš Friz i, iako se ime na prvi pogled možda ne čini previše poznato, više je nego verovatno da ste ipak čuli za njega, pa čak i da posedujete neku od mnogobrojnih ploča na kojoj je potpisan u zaslugama.

Friz se pridružuje postavi pošto je učestvovao na koncertima u Hokinsonovu čast, koje su Foo Fighters prošle jeseni priredili u Londonu i Los Anđelesu. On je takođe dugogodišnji prijatelj Grola i Hokinsa, i iskusan sešn muzičar koji je nastupao sa nekim od najvećih rock imena kao što su Guns N’ Roses, A Perfect Circle, Puddle of Mudd, Nine Inch Nails, Weezer, Paramore, The Replacements, Sting i Vandals, da pomenemo samo neke od njih.

Friz je takođe svirao sa Danijem Elfmanom i grupom Offspring, sa kojima je bio na turneji do prošle godine.

Odrastao je u porodici muzičara, otac mu je bio muzički direktor u kompaniji Walt Disney, a majka je bila školovana klasična pijanistkinja. Takođe je objavio brojne solo projekte u kojima je bio pevač, kompozitor i instrumentalista.

Sudeći prema njegovom iskustvu, Friz nema problema sa različitim muzičkim stilovima. Tokom godina, učestvovao je na više od 300 snimaka, u rasponu od popa do kantrija. Bio je koautor numera za Queens of the Stone Age, Devo, i Stinga.

Reputacija jednog od najtraženijih sešn bubnjara omogućila mu je da snima sa Keti Peri, Majklom Bubleom, Neli Furtado, Keli Klarkson, Avril Lavinj, sastavom Social Distortion i drugima.

- Nije baš kao da sam se jednog dana probudio i doneo odluku da budem sešn bubnjar - rekao je Friz za blog Drummer’s Journal 2016.

- Pored toga što mi omogućuje više izvora prihoda, volim da radim različitu vrstu muzike sa različitim ljudima u različitim situacijama. Možda da sam bubnjar grupe Muse, mogao bih da kažem: "OK, dovoljno sam uspešan i ne moram da radim ništa drugo osim da se koncentrišem na svoj bend…" Biti samo u jednom bendu… Iskreno, ponekad maštam o tome. Ipak sam samo čovek.

Turneja sastava Foo Fighters startuje koncertom u Gilfordu, Nju Hempšir, 24. maja, a mnogi nastupi već su rasprodati.

 

Ostavite komentar