Kultura > Muzika

SPEKTAKULARNO VEČE na Tašmajdanu: ABBA Symphonic Real Tribute Show ODUŠEVIO čuvenim hitovima

Članovi benda pružili su auditorijumu autentičnost najvećih hitova i sa kostimima uspevaju u potpunosti da prenesu duh ranih 1980-ih godina

Izvor: K1info/Tanjug

21/05/2023 > 12:27

podeli vest:

SPEKTAKULARNO VEČE na Tašmajdanu: ABBA Symphonic Real Tribute Show ODUŠEVIO čuvenim hitovima
Foto: Aleksandra Ignjatović


Sastav ABBA Real Tribute Band i Zrenjaninska filharmonija su na beogradskom stadionu Tašmajdan održali veliki koncert "ABBA Symphonic Real Tribute Show" posvećen antologijskoj švedskoj pop grupi.

Publika je sve vreme tokom 22 pesme uživala u ovom specifičnom omažu jednom od najpopularnijih bendova svih vremena, koji nije otišao u istoriju, već se nakon pauze od četiri decenije, ponovo okupio da oživi svoju "besmrtnu" karijeru.

Foto: Aleksandra Ignjatović

 

Projekat ABBA Symphonic Real Tribute Show razlikuje se od mnogih klasičnih koncerata, jer je na sceni pored sedmočlanog benda nastupila i pomenuta filharmonija sa čak 32 muzičara pod rukovodstvom dirigenta Romana Bugara.

Koncert su započeli hitom "Waterloo", da bi bez predaha nastavili sa "Money, Money, Money", uvek nežnom "S.O.S", "Knowing Me, Knowing You", naročito sa numerom "Fernando", koja je takođe oduševila publiku.

Na antologijskog baladi "The Winner Takes it All" pevačice ABBA Tribute Real benda zamolile su fanove da upale mobilne telefone i tako je ceo Stadion Tašmajdan pretvoren u svetleći spektakl.

Niz velikih hitova se nastavio sa numerama "Summer Night City", "Hole in Your Sole", "On and On and On", "Super Trouper".

Zanimljivo je da švedska atrakcija ABBA kao globalni fenomen ne prestaje da iznenađuje ni nakon pola veka od njihovog nastanka.

Ovo veče publici je bilo posebno zadovoljstvo da sluša najveće hitove kroz simfonijske aranžmane i da gleda kvartet muzičara koji veoma uspešno oponaša originalne švedske umetnike.

Slavnu ABBA četvorku čine Agneta Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Beni Anderson i Anni-Frid Lingstad.

Bili su aktivni u karijeri svega 10 godina od 1972. do 1982, ali su ostavili neizbrisiv trag u istoriji svetske muzike. Sasvim iznenada su se ponovo okupili 2016. godine i odlučili da se vrate na tron.

Članovi benda pružili su auditorijumu autentičnost najvećih hitova i sa kostimima uspevaju u potpunosti da prenesu duh ranih 1980-ih godina.

Foto: Aleksandra Ignjatović

 

Oni uvek nastupaju u originalnim kostimima i uz plesne koreografije, dok im Zrenjaninska filharmonija na sceni koncert pretvara u spektakl.

Ovaj Tribute bend je vredno gostovao po regionu i inostranstvu sa velikim ođekom. Repertoar koncerta večeras od 22 kompozicije je pažljivo odabran kroz diskografski bogatu karijeru grupe ABBA i albume - "Ring Ring" (1973), "Waterloo" (1974), "ABBA" (1975), "Arrival" (1976), "The Album" (1977), "Voulez-Vous" (1979), "Super Trouper" (1980), "The Visitors" (1981), i tačno 40 godina kasnije snimili su povratnički album "Voyage" (2021).

Imali su svetske turneje po Švedskoj, Evropi, Australji, SAD - Swedish Folkpark Tour (1973), European Tour (1974–1975), European i Australian Tour (1977), ABBA: The Tour (1979–1980), a uveliko su aktuelni i sa najnovijom ABBA Voyage, koja je počela 2022. i trajaće sve do 2024. godine.

Dok u originalu švedske zvezde ne dođu na Ušće ili Beogradsku Arenu, publika može i dalje da gleda domaći ABBA Tribute bend.

Upravo na Stadionu Tašmajdan, ABBA Tribute bend je nastupao 2021., i u intimnijem formatu u klubu Zappa Baza krajem 2022. godine.

Srpski muzičari u projektu ABBA Symphonic Real Tribute Show su prethodnih meseci postigli neverovatan uspeh rasprodatim koncertima u halama u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, a u Zagrebu su napunili dva koncerta zaredom.

Druga polovina sinoćnjeg koncerta bila je efektna sa širokim dijapazonom hitova - "Dancing Queen", "Take a Chance", "Does Your Mother Know", da bi otpevali i novu pesmu "Don't Shut Me Down", sa povratničkog albuma "Voyage".

Foto: Aleksandra Ignjatović

 

Na set lista su se našli i neprolazni naslovi - "I Have a Dream", "When I Kissed the Teacher", "Honey - Honey", "Lay All Your Love", "Voulez - Vous", "Gimme Gimme" (u specifičnoj, produženoj verziji sa instrumentalima orkestra Zrenjaninske filfarmonije), na kojima je publika ponovo palila mobilne telefone i magično osvetlila ceo Tašmajdan.

Time je bio završen zvaničan deo koncerta, da bi za bis ostavili još dva legendarna hita - "Chiquitita", i naravno neminovna, neizbežna "Mamma Mia".

Nakon skoro dva sata (110 minuta) i 22 hita, delovalo je da je definitivno spuštena zavesa na ovaj raskošni muzički šou.

Ipak, kako je publika želela, tražila, očekivala još, uz aplauze i povike, oni su se vratili na pozornicu i još jednom otpevali "Dancing Queen", i time častili verne fanove na punom Stadionu Tašmajdan.

Domaća publika godinama je vezana za opus benda ABBA, jer uživa u mjuziklu "Mamma Mia! " prema hitovima te grupe u Pozorištu na Terazijama, koji je neprestano rasprodat od 2015. godine kada je bila premijera.

Mjuzikl je rađen prema istoimenom pozorišnom hitu u svetu na West Endu (London) i Brodveju (Njujork), kao i čuvenom američkom hit filmu iz 2008. godine.

 

Ostavite komentar