Kultura > Muzika

Tango Jazz Quartet 18. avgusta u Beogradu: Savršena fuzija tanga i džeza

Plesne večeri bile su uobičajene u Argentini i tango i džez su u tom periodu živeli zajedno, ali su ipak svirani odvojeno

Autor: K1 info

12/08/2022 > 11:22

podeli vest:

Tango Jazz Quartet 18. avgusta u Beogradu: Savršena fuzija tanga i džeza
Foto: Youtube PrintScreen


Na poziv Ustanove kulture Gvarnerijus  u četvrtak 18. avgusta sa početkom u 20 časova biće održan koncert čuvenog argentinskog sastava Tango Jazz Quartet pod nazivom "La Historia de Tango" (Istorija tanga).

Muziku Tango Jazz kvarteta čini spoj melodijskih i ritmičkih obrazaca tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza i možda je najbolje opisuju reči svetski poznatog virtuoza na harmonici, Rišara Galijana: - Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno.

Muzička priča ovog sastava počela je u Buenos Ajresu kada je Gustavo Firmenih, vođa kvarteta, oživeo tango plesne večeri pod nazivom "Típica y jazz". U zlatnoj eri tanga ove plesne večeri bile su uobičajene u Argentini i tango i džez su u tom periodu živeli zajedno, ali su ipak svirani odvojeno.

Tango Jazz Quartet napravio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje - improvizaciju. Ovaj novi pristup tangu i džezu naišao je na oduševljenje, kako u Argentini tako i na međunarodnom nivou. Nastupali su u najprestižnijim salama širom sveta i na najznačajnijim džez festivalima kao što su: Letnji džez festival u San Hozeu (SAD), Šangajski i Hongkongški džez festival (Kina), Nišville (Srbija), Tango & Džez festival u Tomsku (Rusija), Festival radost džeza u Johanesburgu (Južnoafrička Republika), Sunset-Sunside u Parizu (Francuska) i mnogi drugi.

U saradnji sa festivalom Nišville pokrenuli su projekat "Nišville Tango Big Band", formiran od članova TJQ-a i mladih srpskih muzičara, koje je obučavao i predvodio Gustavo Firmenih. Ostali članovi sastava su Martin Rao de Vita - bas, Santjago Viljalba - klavir i Maurisio Paskulji - bubnjevi.

Iza sebe imaju četiri kompakt-diska, a prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan na međunarodnim turnejama koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Gosti koncerta su Beogradski orkestar Mladih, a ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Foto: Ustanova kulture Gvarnerijus

 

Ostavite komentar