Kultura > Muzika

Klinac od samo 10 godina svirao na koncertu sa Green Day

Grupa Green Day je održala je spektakularan koncert u rodnom San Francisku, a jedan dečak iz publike im se pridružio na sceni

Autor: K1 info

11/08/2022 > 18:08

podeli vest:

Klinac od samo 10 godina svirao na koncertu sa Green Day
Foto: Tanjug/Ethan Swope/San Francisco Chronicle via AP


Pred kraj eksplozivnog nastupa sastava Green Day na festivalu Outside Lands u San Francisku proteklog vikenda, frontmen Bili Džo Armstrong ispričao je priču, podsetivši publiku da je jedan od najboljih bendova na svetu počeo na lokalnoj andergraund pank sceni.

Armstrong se prisetio 1991. kada su svirali u Dolores parku u San Francisku sa gomilom drugih pank bendova.

- Panduri su došli i prekinuli svirku… Ovu nisu mogli da prekinu - povikao je Armstrong.

Publika je podivljala, a onda se Armstrong odjavio emotivnom "Good Riddance", akustičnom pesmom koja je mekša od tipičnih, energičnih hitova benda.

Foto: Tanjug/Ethan Swope/San Francisco Chronicle via AP

Green Day

Bio je to upečatljiv, sentimentalan trenutak koji je znojavu publiku, koja je skakala više od sat i po, naveo na razmišljanje o tome koliko daleko je dogurao ovaj bend otisnuvši se iz svog rodnog grada. Lokalni pankeri drskog ponašanja svirali su na žurkama bratstva Univerziteta Berkli, probijajući se zahvaljujući nebrojenim svirkama u klubu 924 Gilman koji je godinama bio odskočna daska za pank bendove iz 90-ih, ali bilo je drugačije videti ih kako sviraju pred masom od desetina hiljada sugrađana. 

U subotu je Green Day po prvi put svirao na Outside Landsu, a glasna, energična trojka savršeno se uklapala sa ogromnim festivalskim terenom za polo, probudivši publiku koja je zadremala tokom DeMarkovog slatkog, ali uspavljujućeg nastupa ranije tokom dana.

Foto: Tanjug/Ethan Swope/San Francisco Chronicle via AP

Green Day

Koncert je započeo kao što su počinjali nastupi benda poslednjih godina - sa pijanim ružičastim zecom koji je nosio pivo i skakao na sceni uz "Blitzkrieg Bop" Ramonesa. A onda su grunuli Armstrong i njegova dva drugara iz benda, Tre Kul na bubnjevima i Majk Dernt na basu, ispaljujući hitove koje publika obožava: "American Idiot", "Holiday", "Know Your Enemy".

Obrada pesme grupe KISS "Rock and Roll All Nite" bila je prijatno iznenađenje, a Armstrong je iskoristio trenutak da podseti fanove kako je uprkos festivalskoj postavi bogatom R&B i pop hedlajnerima, rokenrol još uvek živ.

Među najstarijim pesmama koje su izveli bila je "Welcome to Paradise", mosh pit klasik koji se prvi put pojavio na "Kerplunk" 1991. a potom ponovo na "Dookie" 1994. 

Armstrong, koji je bio obučen u crno i imao debeli ajlajner oko očiju, šoumen je i majstor da razgali publiku. Između pesama je više puta uzviknuo: "Hajde da ludujemo" i "S-A-N-F-R-A-N-C-I-S-K-O". Bilo je mnogo pohvala za Ist Bej, gde su Armstrong i Dernt odrastali i upoznali se u srednjoj školi sa 14 godina. Kul dolazi iz okruga Mendosino.

Foto: Tanjug/Ethan Swope/San Francisco Chronicle via AP

Green Day

U jednom trenutku Armstrong je naterao publiku da skandira: "Hej ho".

- Želim da polude svi do poslednjeg čoveka pozadi - uzviknuo je Armstrong.

Bam! Rok zvezda je nagradila svoje fanove ogromnim plamenom koji je dolazio sa bine.

Ali dok je publika iznova i iznova "ludela", desetogodišnji dečak je naveo ljude u publici da sasvim odlepe.

- Ko zna da svira gitaru? - Armstrong je upitao publiku. - To su samo tri je**na akorda!"

Armstrong se pažljivo zagledao u prisutne, poput nastavnika koji bira učenika kojeg će da izvede pred tablu, i identifikovao desetogodišnjeg dečaka u prvim redovima. "Imaš 10 godina i znaš da sviraš gitaru?", upitao je Armstrong. "Može li neko da garantuje za njega da zaista ume da svira gitaru?"

Neko je sigurno garantovao ya njega jer se ubrzo dečak srnećih očiju i sa kapom 49ers-a popeo na binu i snažno zagrlio božanstvo pank roka. Iz gomile se oteo kolektivni razneženi uzdah.

Bili je dao klincu gitaru, a dečak je odvalio svirku. Bez imalo oklevanja, odsvirao je akorde za pesmu "Knowledge", obradu Operation Ivy, benda sa Berklija koji je nastupao u gradskom pank rok klubu 924 Gilman, gde je Green Day takođe počeo. Green Day često izvodi ovu pesmu na koncertima i poziva nekog iz publike da im se pridruži. 

Dečak je nastavio da svira - a publika je vrištala daleko glasnije nego u bilo kom trenutku tokom koncerta. Jedna žena iz mene jecala je i istovremeno vrištala.

Kada je Armstrong upitao dečaka kako se zove, on je odgovorio Montgomeri. Armstrong mu je rekao da će ga zvati Monti - i publika je počela da skandira ime nove rok zvezde.

- Oh, i možeš da zadržiš gitaru - rekao je Armstrong.

Kao da je rekao dečaku: - Uspeo sam. I ti to možeš.

Kompletan snimak Green Day nastupa možete pogledati na linku ispod:

Ostavite komentar