Kultura > Muzika

Nil Jang se OPROSTIO od Dejvida Krozbija: SEĆAM SE NAJBOLJIH DANA

Iako su njih dvojica prestali da razgovaraju posle Krozbijevog komentara o Jangovoj supruzi, roker se dirljivim rečima oprostio od kolege

Izvor: K1info

21/01/2023 > 12:00

podeli vest:

Nil Jang se OPROSTIO od Dejvida Krozbija: SEĆAM SE NAJBOLJIH DANA
Foto: Tanjug/AP Photo/E.J. Flynn, File


Legendarni roker Nil Jang odao je počast Dejvidu Krozbiju, bivšem kolegi iz benda Crosby, Stills, Nash & Young.

"Dejvida više nema, ali njegova muzika živi. Duša CSNY, Dejvidov glas i energija bili su u srcu našeg benda", navodi se u izjavi objavljenoj na Jangovom sajtu.

"Njegove sjajne pesme predstavljale su ono u šta smo verovali i uvek je bilo zabavno i uzbudljivo kada smo trebali da sviramo zajedno", stoji u nastavku Jangovog omaža. "Imali smo toliko sjajnih trenutaka, posebno u ranim godinama. Krozbi mi je bio prijatelj u tim danima kada smo zajedno sticali iskustvo. Dejvid je bio katalizator mnogih stvari."

Jang zaključuje: "Hvala ti za tvoj duh i pesme, volim te čoveče. Sećam se najboljih dana!"

Putevi Janga i Krozbija ukrstili su se 1970. kada se Nil Jang pridružio sastavu Crosby, Stills & Nash. Supergrupa je tada postala poznata kao Crosby, Stills, Nash & Young, i objavila je legendarni album "Déjà Vu". Tokom narednih decenija delili su harmonije, ljubavnike, drogu i binu, ali su njihovi najbolji trenuci zabeleženi na tom albumu, koji je sadržao klasike poput "Carry On", "Teach Your Children", "Almost Cut My Hair", "Helpless", pesmu Džoni Mičel "Woodstock" i "Our House".

Muzičari su nastupali zajedno u mnogim reinkarnacijama sve do 2013. godine, ali se nikada više nisu okupili nakon što je Krozbi nazvao Jangovu suprugu, glumicu Deril Hana, "otrovnom grabljivicom" (izvinjavajući se zbog ovoga više puta tokom godina).

Činilo se da je Jang prihvatio ideju o ponovnom okupljanju 2017. godine, rekavši u intervjuu za Mojo kako misli da CSNY imaju "dobre šanse da se ponovo okupe".

- Nisam protiv toga. Među nama je bilo mnogo loših stvari i mnoge stvari moraju da se reše. Ali braća i porodice su takve. Videćemo šta će se desiti. Otvoren sam za to. Ne mislim da sam ja prepreka.

Početkom 2022. godine Krozbi, Neš i Stils uklonili su svoje diskografije sa striming servisa Spotify u znak solidarnosti sa Jangom, pošto je ovaj servis odbio da preduzme mere protiv podkasta The Joe Rogan Experience‘s i njegovog voditelja Džoa Rogana zbog širenja dezinformacija o kovidu 19 i vakcinama.

"Podržavamo Nila i slažemo se sa njim da se na Spotify podkastu Džoa Rogana emituju opasne dezinformacije", saopštili su tada muzičari. "Iako uvek cenimo alternativne tačke gledišta, svesno širenje dezinformacija tokom ove globalne pandemije ima smrtonosne posledice. Sve dok se ne preduzmu stvarne akcije koje bi pokazale da briga za čovečanstvo mora biti uravnotežena sa trgovinom, ne želimo da naša muzika - ili muzika koju smo napravili zajedno - bude na istoj platformi."

 

Ostavite komentar