Kultura > Knjige

Nagrada "Kočićevo pero" dodeljeno Milošu Latinoviću

Nagrada koju dodeljuje "Zadužbina Petar Kočić Banja Luka - Beograd" biće svečano uručena 16. septembra u Vukovoj zadužbini u Beogradu

Autor: Tanjug

09/09/2022 > 15:02

podeli vest:

Nagrada "Kočićevo pero" dodeljeno Milošu Latinoviću
Foto: Pixabay.com


Književna nagrada "Kočićevo pero" za proleće i leto 2022. godine dodeljena je književniku Milošu Latinoviću za knjigu "Etape noći" izdavačke kuće "Vulkan" iz Beograda, saopštili su organizatori.

Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, doneo je jednoglasnu odluku da dodeli Latinoviću "Kočićevo pero" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti misli i reči Petra Kočića (1877-1916).

Foto: commons.wikimedia.org

Petar Kočić

Roman "Etape noći“ fokusiran je na Banat i njegovu istoriju u širokom vremenskom opsegu od skoro pet vekova, od predvodnika seljačke bune protiv mađarskih zemljodržaca i vlastele Ðerđa Dože do devedesetih godina prošlog veka.

- Pisac nam propoveda o različitim događajima, istorijskim i fiktivnim ličnostima koje učestvuju u različitim etapama burne i neretko sasvim egzotične istorije Banata, koji je paradigma Evrope, u kojem se smenjuju različite uprave, carstva, vladari i vojskovođe, hajduci i pronalazači - istakao je Vesković.

Prema njegovim rečima, "svi oni putuju kroz vreme, od sumraka do svitanja, kroz sedam etapa halucinacija, tragajući za sopstvenim identitetom, trpeći nepravde i sanjajući slobodu, u večnoj potrazi za smislom postojanja i ljubavlju".

Foto: Facebook/Vulkan izdavaštvo

Nagrađeni roman "Etape noći" Miloša Latinovića

- Preplitanje lokalne u svetske istorije, koje je zapravo parabola koja odgovara danima koji su nama dodeljeni, upravo je motiv za šire sagledavanje u smislu romana "Etape noći" kao dela koje sa velikim zanimanjem jeste tumačeno i prevođeno i u drugim sredinama, koje imaju sličnu istoriju i recidive prethodnih vremena - istakao je Vesković.

Kako je najavljeno, nagrada "Kočićevo pero" koju dodeljuje "Zadužbina Petar Kočić Banja Luka - Beograd" biće svečano uručena 16. septembra (12:00) u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Ostavite komentar