Kultura > Knjige

Preminuo pisac Piter Straub, autor dva romana napisana u saradnji sa Stivenom Kingom

Pisac je preminuo u nedelju u 79. godini od komplikacija uzrokovanih lomom kuka, rekla je njegova supruga Suzan Straub

Autor: K1 info

07/09/2022 > 15:58

podeli vest:

Preminuo pisac Piter Straub, autor dva romana napisana u saradnji sa Stivenom Kingom
Foto: Instagram/emmastraub


Piter Straub, priznati autor romana horora i natprirodne strave kao što su "Julia", "Priča o duhovima" i "Talisman", od kojih je poslednji napisao sa svojim bliskim prijateljem Stivenom Kingom, preminuo je u nedelju u Njujorku u 79. godini.

Njegova ćerka, Ema Fusko-Straub, takođe autorka bestselera, objavila je Straubovu smrt u utorak na društvenim mrežama. "Piter Fransis Straub, najpametnija i najzabavnija osoba u svakoj sobi u kojoj je ikada bio, 3/2/43 - 9/4/22", napisala je u Instagram postu sa fotografijom svog oca. "Koliko smo bili srećni. Nema dovoljno reči na svetu."

 

 

Pisac je preminuo u bolnici na Menhetnu od komplikacija uzrokovanih lomom kuka, rekla je njegova supruga Suzan Straub za The New York Times.

Straub je rođen 2. marta 1943. u Milvokiju i od malih nogu je voleo priče. Po sopstvenom priznanju, njegovo interesovanje za jezive priče javilo se još u ranom detinjstvu kada ga je udario automobil.

Sa prva dva romana "Marriages" i "Under Venus" imao je delimičan uspeh, a tek se romanom "Julia" iz 1975. okrenuo paranormalnom. Prvi veliki uspeh ostvario je romanom "Priča o duhovima" iz 1979. godine. Knjiga je adaptirana u istoimeni film 1981.

Straub je verovatno najpoznatiji po romanu "Talisman" iz 1984. i njegovom nastavku "Crna kuća" iz 2001. koje je napisao u kolaboraciji sa Stivenom Kingom. King je u utorak odao počast Straubu na društvenim mrežama, napisavši: "Ovo je tužan dan jer je moj dobar prijatelj, i neverovatno talentovani kolega i saradnik Piter Straub, preminuo. Rad sa njim bilo je jedno od najvećih zadovoljstava tokom mog stvaralačkog života."

 

 

King je takođe dodao da je Straub "po mnogim merilima bio jedinstven pisac", rekavši: "On nije samo bio pisac poetskog senzibiliteta, već je bio i čitljiv. I to je bilo fantastično. On je bio moderan pisac, ravan Filipu Rotu, iako je pisao o fantastičnim stvarima".

Straubova obimna bibliografija takođe uključuje dela "If You Could See Me Now", "Shadowland", "Floating Dragon", "Koko", "Mystery", "The Throat", "The Hellfire Club" i "A Dark Matter".

Straub je za sobom ostavio suprugu, ćerku, sina Bendžamina i troje unučadi.

Ostavite komentar