Kultura > Knjige

Kurt Vonegat je NAPISAO remek delo "Klanicu pet" na OSNOVU ISKUSTVA iz Drugog svetskog rata

Vonegat je bio u ratnom zarobljeništvu u Drezdenu tokom savezničkog bombardovanja grada zapaljivim bombama

Izvor: K1info

06/08/2023 > 16:08

podeli vest:

Kurt Vonegat je NAPISAO remek delo "Klanicu pet" na OSNOVU ISKUSTVA iz Drugog svetskog rata
Foto: Youtube PrintScreen/IFC Films


Jedno od imena koje se često čuje među ljubiteljima književnosti kada se raspravlja o najboljim piscima svih vremena je Kurt Vonegat, autor romana "Klanica pet". Poznat je po svojoj satiri, kao i mračnom i ironičnom humoru, a njegova dela ušla su na liste kao što su "100 romana svih vremena" Timesa ili "100 najboljih romana" Modern Library-ja.

Mnogi čitaoci uključuju Vonegata u svoje favorite, a oni koji nisu čitali ništa od njegovih dela verovatno prepoznaju njegovo ime. "Klanica pet", njegov svakako najpoznatiji roman koji je pretočen u istoimeni film iz 1972. godine, govori o njegovom iskustvu kao ratnog zarobljenika iz Drugog svetskog rata, u kome je učestvovao od 1943. do 1945.

Vojne godine

Vonegat se prijavio u vojsku pošto je diplomirao na Univerzitetu Kornel. Borio se u bitci za Bulž, poznatoj i kao Ardenska ofanziva, inače poslednjoj velikoj nemačkoj ofanzivi na Zapadnom frontu. Bitka je trajala pet nedelja, od 16. decembra 1944. do 28. januara 1945. godine.

Ogroman uticaj na njegovo pisanje, posebno na "Klanicu pet", potiče iz njegovog iskustva kao ratnog zarobljenika. Bio je u Drezdenu tokom savezničkog bombardovanja grada zapaljivim bombama. Posle rata je pričao kako je morao da izvlači leševe iz ruševina dok je preživelo stanovništvo gađalo predmetima njega i njegove saborce dok su to činili.

Vonegat je preživeo jer se tokom bombardovanja nalazio u podzemnom hladnjaku za meso.

Spisateljske godine

Vonegat je 1952. godine objavio svoj prvi roman "Player Piano". Pored "Klanice pet" (1969), njegova druga zapažena dela su "Doručak šampiona" (1973), "Jailbird" (1979) i "Deadeye Dick" (1982). Vrlo brzo je postao poznat po neobičnom stilu pisanja i upotrebi dugih rečenica sa malo interpunkcije, stekavši kult sledbenika. Njegovih "8 pravila za dobro pisanje" pominju se na mnogim kursevima kreativnog pisanja.

Osam pravila za dobro pisanje Kurta Vonegata

1. Iskoristite vreme potpunog stranca na takav način da on ili ona ne pomisle da je to vreme protraćeno.
2. Dajte čitaocu bar jedan lik za koga će moći da navija.
3. Svaki junak bi trebalo nešto da želi, pa makar to bila samo čaša vode.
4. Svaka rečenica mora da radi jednu od ove dve stvari - da otkriva junaka ili da pokrene radnju.
5. Počnite što je moguće bliže kraju.
6. Budite sadista. Bez obzira koliko su slatki i nevini vaši glavni junaci, neka im se događaju grozne stvari - kako bi li čitalac mogao da vidi od čega su.
7. Pišite da zadovoljite samo jednu osobu. Ako otvorite prozor i vodite ljubav sa svetom, da tako kažem, vaša priča će dobiti upalu pluća.
8.Dajte svojim čitaocima što je moguće više informacija, što je pre moguće. Dođavola sa neizvesnošću. Čitaoci bi trebalo da imaju toliko razumevanje šta se dešava, gde i zašto, da mogu sami da završe priču, za slučaj da bubašvabe pojedu nekoliko podnjih stranica knjige.

O životu

Ako težite da se bavite pisanjem, Vonegatov život i radne navike su primer kako treba raditi. Uzmimo, na primer, njegov radni dan. Vonegat bi se probudio i radio tri sata ujutru, a zatim još sat ili više uveče.

- Privrednici bi postigli bolje rezultate kada bi proučavali ljudski metabolizam - rekao je Vonegat.

- Niko ne radi dobro osam sati dnevno. Niko ne bi trebalo da radi više od četiri sata.

Naravno, rekao je i "da smo mi ovde na Zemlji da prdimo unaokolo i ne dozvolimo nikome da nam kaže drugačije", pa kako hoćete shvatite šta je hteo da kaže.

Vonegat je preminuo 11. aprila 2007. na Menhetnu u Njujorku u 84. godini.

S obzirom na ono što je postigao i dug život, četvoročasovni radni dan ne deluje tako smešno.

Ostavite komentar