Kultura > Knjige

MNOGO LOŠA stvar povezuje Brusa SPRINGSTINA, Maraju KERI, Ališu KIZ i Eltona DŽONA

Njegovo istraživanje navelo ga je na zaključak da Bon Skot nije preminuo od trovanja alkoholom već heroinskog predoziranja

Izvor: K1info/Tanjug

19/01/2023 > 20:42

podeli vest:

MNOGO LOŠA stvar povezuje Brusa SPRINGSTINA, Maraju KERI, Ališu KIZ i Eltona DŽONA
Foto: Youtube PrintScreen/acdcVEVO/Studio 10


Britanski publicista Džesi Fink ocenio je da su ozbiljne muzičke biografije postale ugrožena vrsta u vreme kada cvetaju hagiografske knjige o pop i rok ličnostima i sastavima.

Fink je u muzičkom časopisu Spin napisao da samo letimičan pogled na prodajne platforme poput Amazona pokazuje da kupci mahom dobijaju knjige koje ne ispunjavaju očekivanja, a odobrili su ih sami bendovi, što je jako loše.

Kao primere, Fink je naveo nedavne biografije bendova Doobie Brothers i Alman Brothers ili memoare Eltona Džona, Brusa Springstina, Bona, Dejva Grola, Ališe Kiz i Maraje Keri.

"Za njih su izdavači platili avanse u milionima dolara i očekuju brzu prodaju među umetnikovim odanim poštovaocima i pratiocima na društvenim mrežama. Izdavači jednostavno ne rizikuju i plaćaju više za bezbedan, bezukusan sadržaj", ocenio je Fink.

Prema njegovim rečima, najviše gube čitaoci kojima je manje stalo do kupovine svetlucavih, lažnih idola, a više žele da shvate prljavu stvarnost složenih ličnosti, kao što je bio pevač australijskog hard rock sastava AC/DC Bon Skot.

Kao lični primer, Fink je naveo svoje knjige "The Youngs: The Brothers Who Built AC/DC" (2014) i posebno "Bon: The Last Highway" (2017), u kojoj je istraživao pevačevo propadanje poslednjih godina života, njegovu smrt 1980. kao i sumnje da su njegovi stihovi nepotpisani korišćeni na posthumnom albumu benda "Back in Black".

Publicista je za potrebe svojih knjiga razgovarao sa stotinama ljudi, ali se "susreo sa ogromnim otporom ljudi bliskih bendu".

"Imao sam kontakt sa par članova benda ali nisam dobio priliku da sednem i razgovaram nasamo sa (gitaristom) Angusom Jangom ili (pevačem) Brajanom Džonsonom. Odmah mi je predočeno da neće biti saradnje benda. AC/DC su ozloglašeno 'zatvorena radnja' za ozbiljne biografe", naveo je Fink.

Zahvaljujući razgovorima sa jednim neuhvatljivim Skotovim prijateljem i devojkom, Fink tvrdi da je ipak došao do zaključaka o pevačevoj smrti koji se ne uklapaju u čišću, podobniju priču da je kao nestašni momak preminuo od trovanja prevelikom količinom pića nakon večernjeg provoda u Londonu.

"Moj zaključak, nakon intenzivnog istraživanja Skotova poslednja 24 časa, jeste da je umro u 33. godini od heroinskog overdoziranja", naveo je Fink.

 

Ostavite komentar