Kultura > Film/TV

U čemu se vozio ASTERIKS? Citroën NAPRAVIO KOČIJU po ugledu na legendarnog Spačeka

Model 2CV zbog svoje prepoznatljive siluete poznat je u čitavom svetu i deo je francuske kulture i nasleđa

Autor: K1info/klix.ba

19/12/2022 > 11:48

podeli vest:

U čemu se vozio ASTERIKS? Citroën NAPRAVIO KOČIJU po ugledu na legendarnog Spačeka
Foto: Youtube PrintScreen/Citroën Belux


Citroën je u saradnji sa producentima filmskih kuća Pathé i Trésor Films i francuskom izdavačkom kućom Les Éditions Albert René kreirao prvu "konceptnu kočiju", izrađenu u Galiji, po uzoru na legendarni model 2CV (popularni Spaček).

Za Citroën je ovo potpuno nova vrsta saradnje, jer je za potrebe ovog filma posebno osmišljena i izrađena "konceptna kočija". Timovi dizajnerskog odeljenja marke Citroën učestvovali su u projektu od samog početka, ali su za realizaciju imali samo tri meseca. Uobičajeno je da od prvih skica do izrade konceptnog vozila prođe godinu dana.

- Susret ove dve legende francuske kulture bio je, naravno, nesvakidašnji i izuzetan. Timovi marke Citroën i filma Asteriks sarađivali su od samog početka uz veliko međusobno poštovanje. Ponudila nam se zaista jedinstvena prilika da ni iz čega stvorimo i izradimo prvu konceptnu kočiju, a pri tom smo se i odlično zabavljali! Rezultat je oda legendarnom modelu 2CV, koji predstavlja Citroën u svoj njegovoj veličini - istakao je Pijer Lekler, direktor dizajna marke Citroën.

Model 2CV je zbog svoje prepoznatljive siluete poznat po čitavom svetu i deo je francuske kulture i nasleđa. U filmu "Asterix and Obelix: The Middle Kingdom" ova "konceptna kočija" je reinterpretacija modela 2CV i prikazuje način života galskih junaka.

Timovi dizajnera marke Citroën uspeli su da prikažu osnovne vrednosti marke - udobnost, tehnologiju i odvažan stil - u stilu Asteriksa. Rezultat njihovog rada je karakteristična linija koja se ističe od svih ostalih, amortizere od želuca divlje svinje, krovni prozor, farovi po inspiraciji galskih kaciga kojima se pale svici natopljeni čarobnim napitkom i točkovi sa recikliranim odbojnicima koje krasi slavna dvostruka strelica.

Foto: Promo

 

"Konceptna kočija" pojavljuje se u raznim delovima filma. Odlomak, u kojem se junaci pripremaju na odlazak iz sela i putovanje u Kinu, prikazuje sve junake na pragu velike avanture. Automatiks zatim predstavlja Obeliksu kočiju i pokazuje mu najnovije inovacije koje je izradio za nesmetano putovanje. Nešto kasnije, kada Cezarova vojska stigne u Kinu, na ulazu u zemlju nalazi se prvi reklamni bilbord koji promoviše najbolje prevozno sredstvo u to vreme: 2CV, neverovatna kočija napravljena u Galiji, koju vuku 2 konja. Ovo je suptilna aluzija na čuveni reklamni film Citroën a snimljen na Kineskom zidu.

Film će premijerno biti prikazan u Francuskoj 1. februara 2023. godine, a zatim i u svetu.

 

Ostavite komentar