FunBox > Lajk

HOLIVUD poklekao pred RUSIMA: Carska porodica ROMANOV naplatila štetu od AMERIKANCA

Filmski studio MGM je 1932. godine snimio film "Rasputin and Empress" i zbog toga gorko zažalio

Izvor: K1info

18/12/2022 > 20:41

podeli vest:

HOLIVUD poklekao pred RUSIMA: Carska porodica ROMANOV naplatila štetu od AMERIKANCA
Foto: Youtube PrintScreen/ Sara Araújo Marques


Mnogi filmovi imaju izjavu o odricanju od odgovornosti za likove u njemu, odnosno pisanu napomenu da se osobe predstavljene u delu ne temelje na stvarnim ličnostima.

Ovo služi da zaštiti filmske studije od eventualne tužbe, ukazujući da su prikazani likovi plod mašte filmskih stvaralaca. Time se pravno smanjuje mogućnost tužbe bilo koje osobe koja veruje da je oklevetana u delu, bez obzira da li je prikazana pod pravim ili nekim drugim imenom.

Ali priča o tome kako je došlo do odricanja od odgovornosti ima neočekivano poreklo - carska porodica Romanov.

Princ Feliks Jusupov je 1917. godine bio jedan od članova malobrojne grupe koja je ubila Grigorija Raspućina, mističnog monaha koji je stekao ono što su mnogi smatrali neprimerenim uticajem na ruskom carskom dvoru.

Godinama kasnije, američki studio MGM je snimio film "Rasputin and Empress", koji je bio zasnovan na Raspućinovom životu. U njemu je prikazano kako Raspućin zavodi ženu po imenu princeza Nataša, a koja je u stvarnom životu bila supruga Feliksa Jusupova, princeza Irina Aleksandrovna od Rusije, nećakinja cara Nikolaja II.

Scena je bila u potpunosti izmišljena, pogotovo što Irina nije ni poznavala Raspućina.

Foto: Boissonnas et Eggler, Public domain, via Wikimedia Commons

Feliks i Irina Jusupov (1915)

Pošto je princeza Irina bila živa kada se film pojavio 1932. godine, ona i njen suprug tužili su MGM za klevetu sudu u Engleskoj i dobili proces. Jusupovima je 1934. godine dodeljena odšteta od 25.000 funti, što je bila ogromna suma u to vreme, a zasluga je pripisana argumentima njihovog advokata Patrika Hejstingsa.

Posle tužbe, holivudski studiji su u svojim filmovima počeli da objavljuju izjave o odricanju od odgovornosti.

 

Ostavite komentar