Kultura > Film/TV

OVOG GLUMCA SVI OBOŽAVAJU, a retko ko zna DETALJE iz NJEGOVOG ŽIVOTA!

Taška Načiča, legendarnog glumca, pamtićemo po genijalno - komičarskom igranju uloga

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

07/04/2024 > 15:03

podeli vest:

OVOG GLUMCA SVI OBOŽAVAJU, a retko ko zna DETALJE iz NJEGOVOG ŽIVOTA!
Foto: Youtube/Printscreen


Na današnji dan rođen je jedan od bardova jugoslovenskog i srpskog glumišta - Taško Načić - 7. aprila 1934. godine u Kruševcu. Njegovo poreklo vuče korene iz časne cincarske porodice, a već u ranoj mladosti, kao gimnazijalac, pokazao je izuzetan talenat za glumu.

Nakon gimnazije, diplomirao glumu na FDU u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.

Debitovao je kao student druge godine Akademije na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta -  predstavom Romeo i Julija, koju je režirao upravo Mata Milošević. Predstavama Stanoje Glavaš i Gospođa ministarka započeo je 1954. godine zvaničnu karijeru, kao glumac na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Ostvario je veliki broj uloga na TV i radiju, u brojnim TV-dramama, serijama, zabavnim programima, te u dramama Radio Beograda. Njegov komičarski talenat širem gledalištu ostaće upamćen i po ulozi komercijaliste Božidara Majkovića u TV seriji Bolji život.

Uloge koje se pamte 

Ostavio je neizbrisiv trag u pozorištu “Atelje 212”, gde je zajedno sa Zoranom Radmilovićem igrao u kultnim predstavama kao što su “Radovan III” i “Kralj Ibi”. Uloge po kojima ćemo ga pamtiti su svakako iz ostvarenja: "Bolje je umeti", "Davitelj protiv davitelja", "Kamiondžije", "Ko to tamo peva", "Bolji život", "Sekula se opet ženi".

 

Iako smo ga gledali u kultnim serijama i filmovima, zanimljivo je da se tokom karijere susretao sa velikim problemom što se tiče odabira uloga.

Džin koji nije mogao da igra Hamleta 

Naime, zbog visine koja iznosi preko 190cm, retko kada je mogao da se uklopi u uloge koje su mu reditelji predlagali

- Svestan sam da zbog svoje spoljašnjosti ne mogu da igram ljubavnike niti heroje. Potpuno sam siguran da nikada neću biti Hamlet – rekao je Taško Načić, kojeg su zbog visine zvali "džin", u jednom od retkih intervjua koji je dao pred kraj svog života.

 

Preminuo je 26. marta 1993. godine u Beogradu, u 59. godini života. 

Ostavite komentar