Kultura > Film/TV

Srpski legendarni glumci govore o saradnji sa Šotrom: "On je naše nacionalno blago"

Šotra se družio sa glumcima što nije uobičajeno za reditelje

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

07/03/2024 > 10:15

podeli vest:

Srpski legendarni glumci govore o saradnji sa Šotrom: "On je naše nacionalno blago"
Foto: K1info


Čitav život se mimo rada družio sa glumcima, što nije uobičajno za reditelje. U njegovoj novoj knjizi "Mojih 500 glumaca" želeo je da otrgne od zaborava glumce sa kojima je radio. Na stotine glumaca prošlo je kroz njegov život od 1956. do 2023. stvarajući zajedno sa njim filmove i serije koje pamtimo i dan danas. 

Pre pola veka na Televiziji Beograd počeo je da se emituje kultni TV šou „Obraz uz obraz“ uz tandem Milena Dravić-Dragan Nikolić, koje je obožavala čitava Jugoslavija, a samo pet godina kasnije režirao je nešto potpuno drugačije, no opet unikatno – TV seriju „Više od igre“.

U plodnoj karijeri, koja broji gotovo 130 naslova s rediteljskim potpisom Zdravka Šotre, ređali su se filmovi, serije, dokumentarci, TV specijali, a ovo je samo delić ogromnog opusa njegovog stvaralaštva: „Priče iz radionice“, „Braća po materi“, „Boj na Kosovu“, „Lajanje na zvezde“, „Zona Zamfirova", "Volim i ja nerandže...no trpim", "Ranjeni orao", "Nepobedivo srce", "Greh njene majke", "Aleksandar od Jugolsavije", "Kad cveta limun žut", "Pljačka trećeg rajha", "Ivkova slava", "Šešir profesora Koste Vujića", "Santa Maria della Salute" i brojne druge tv drame.

Između dva kadra bilo je mesta i za šalu, ali pre svega sadržajan život vredan življenja, pa tako provedeno vreme svima ostane u lepoj uspomeni. Pitali smo Šotrine glumce, kao i samog reditelja kako je izgledao život imeđu jave i sna.

- Želim mu dobro zdravlje, dobru energiju i samo neka nastavi tako kako je sada - potreban nam je - rekla je na samom početku za "Prvi red" glumica Svetlana Ceca Bojković.  

Kako sam Zdravko Šotra kaže kad je otišao u penziju započeo je novu karijeru! Ali, sada 2024. godine stvarno odlazi u penziju zauvek. Međutim, nije naišao na poverenje svojih glumaca. 

- Ja njemu ne verujem da ide u penziju, a poručila bih mu da ne prestaje sa svojim šalama, sa tim duhom jednog dečaka tamo iz Hercegovine - kaže Sloboda Mićalović. 

- Šta da kažem Šotra je odredio moj filmski put, on je mene prvi prepoznao, najviše sam s njim radila - kaže Sloboda. 

Vojin Ćetković o Šotri kaže da je on ta gorštačka snaga, to su ljudi iz jednog komada.

- Čujemo se često, ja mu kažem šta se radi, znaš šta realna problem je scenario on kaže ja ih imam 30, hajde pitajte jednog reditelja, a da nije Šijan, Goran Marković - ističe talentovani Ćetković. 

 U njegovoj knjizi "Mojih 500 glumaca" želeo je da otrgne od zaborava glumce sa kojima je radio. 





 

 




 


 

 

Ostavite komentar