Kultura > Film/TV

VELIKA ŠANSA ZA SRPSKI FILM: Producenti iz Srbije ostvarili značajnu saradnju u RUSIJI

Obe strane pronašle su interesovanje za povezivanje i mogućnostima za snimanja u Rusiji, posebno u Sankt Peterburgu

Izvor: K1info

19/12/2023 > 19:26

podeli vest:

VELIKA ŠANSA ZA SRPSKI FILM: Producenti iz Srbije ostvarili značajnu saradnju u RUSIJI
Foto: Roskino


Na poziv filmske organizacije Roskino, koja promoviše ruski film na svetskom tržištu, filmski producenti iz Srbije posetili su Moskvu i Sankt Peterburg, gde su razgovarali o mogućnostima koprodukcije između sprskih i ruskih filmskih kuća.

Mogućnost za značajniji razvoj ove saradnje biće moguć već u avgustu 2024. godine, na posebno organizovanom filmskom konkursu u okviru prestižne manifestacije Lendoc Film Festival, koja se tradicionalno održava u Sankt Peterburgu.

Filmski stvaraoci iz Srbije posetili su najznačajnije filmske lokacije u Rusiji i razgovarali sa ruskim kolegama na okruglom stolu čija tema je bila: "Srbija i Rusija. Ljubav prema filmu i opšti pogled na filmsku produkciju.

Obe strane pronašle su interesovanje za povezivanje i mogućnostima za snimanja u Rusiji, posebno u Sankt Peterburgu. Predstavnici Srbije su bili zainteresovani takođe i za distribuciju srpskih filmova u Rusiji, a razgovaralo se i mogućnostima da publika u Srbiji vidi novi ruski film "Zlato Umalte" koji potpisuje studio Lendok. To je novi ruski akcioni film za koji autori kažu da je prvi veliki Uskršnji film u modernoj ruskoj kinematografiji.

Foto: Roskino

 

Kako je program realizovan u okviru projekta „Filming in Russia“, tako su filmski producenti iz Srbije bili u mogućnosti da obiđu značajne lokacije na kojima su moguća filmska snimanja kao što su: Crveni trg u Moskvi, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir i moskovski metro. U Sankt Peterburgu, srpska delegacija se upoznala s infrastrukturom filmske produkcije u studijima Lenfilm i Lendok film, a posetili su i kultna mesta u gradu na Nevi: tvrđavu Petar i Pavle, Saborni hram Vaskrsenja Hristovog, Isakijevu katedralu, muzej Ermitaž i druge lokacije.

Foto: Roskino

 

Predstavnici Srbije bili su Igor Stojanović (producent, Nira Film), Nebojša Cvetković (producent i izvršni direktor Art Vista), Igora Gordić (šef Odeljenja za operacije i distribuciju Art Vista), Maša Cvetanović (šef Odeljenja za međunarodnu distribuciju i marketing Art Vista), reditelj i scenarista filma "Indigo Cristal" Luka Mihailovića i glumica Milena Predić, koja igra glavna ulogu u drami "Sveta Petka - Krst u pustinji“. Upravo ovaj film prikazan je na Danima srpskog filma u Rusiji, koji su održani u Moskvi i Sankt Peterburgu od 1. do 3. decembra. Na besplatne projekcijama u četiri bioskopa, koje je takođe podržao ROSKINO uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, ruska publika mogla je da pogleda najnovije srpske filmove. Više od 2.200 gledalaca pratilo je najnovije srpske filmove, a komedija "Komedija na tri sprata" rediteljke Sandre Mitrović postala je lider po broju gledalaca u oba grada.

Foto: Roskino

 

Prilika za susret srpskih i ruskih filmskih stvaralaca predstavlja sjajan način za upostavljanje još čvršće saradnje između dve kinematografije. Već postoje brojni zajednički projekti između Rusije i Srbije koji su popularni kod publike. Na primer, na Ruskom filmskom festivalu održanom u Beogradu i Novom Sadu početkom novembra, premijera srpsko – ruskog filma  "Naši" privukla je veliku pažnju publike, a u njoj su igrali srpski glumci Daniel Kovačević, Ksenija Repić, Đorđe Marković i Mihailo Laptošević.

Projekat "Snimanje lokacija u Rusiji" promoviše ruske regione kao filmske lokacije za strane filmaše. To je projekat organizacije Roskino koji je podržan od strane Ministarstva kulture Ruske Federacije. Cilj projekta je otvaranje Rusije međunarodnoj filmskoj industriji, promovisanje razvoja ruske regionalne filmske produkcije i povećanje turističkog potencijala zemlje. Projekat "Snimanje lokacija u Rusiji 2023" obuhvata: Moskvu, Moskovsku oblast, Krasnodarsku oblast, Kalinjingradsku oblast, Sankt Peterburg, Leningradsku oblast, Habarovsku oblast i Novgorodsku oblast.
https://roskino.org/filminglocations

 

 

 

 

 

Ostavite komentar