Kultura > Film/TV

Kraljica Elizabeta U POP KULTURI: Od "Simpsonovih", preko Džejmsa Bonda do Miniona i Mede Padingtona

Najdugovečnija vladavina u istoriji Engleske i pozicija najpoznatije žene na svetu obezbedila je pokojnoj vladarki mesto i u pop kulturi

Autor: telegraf.rs

10/09/2022 > 16:31

podeli vest:

Kraljica Elizabeta U POP KULTURI: Od "Simpsonovih", preko Džejmsa Bonda do Miniona i Mede Padingtona
Foto: Youtube PrintScreen


Kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 96. godini, nakon što je na tronu sedela punih 70 godina. Najdugovečnija vladavina u istoriji Engleske i pozicija najpoznatije žene na svetu obezbedila je pokojnoj vladarki mesto i u pop kulturi. Od Endija Vorhola, preko Sex Pistols do "Simpsonovih", njen lik i ime su se našli na portretima, u filmovima, pesmama i serijama... Neki su joj sigurno laskali, zbog drugih je reagovala i policija.

Ovo su najpoznatiji kraljičini momenti na ekranu:

Kraljica Elizabeta u "Simpsonovima"

U epizodi "Simpsonovih" iz 2003. pod nazivom "Reginini monolozi" omiljena animirana porodica zaglavi se u kružnom toku - kao što Amerikanci obično urade u Engleskoj - i zamalo da uništi kraljicu.

- To je to, ponašam se onako kako se Amerika najbolje ponaša - jednostrano - najavljuje Homer, pre nego što je snažno skrene ulevo, probije se kroz kapije Bakingemske palate i preturi kraljevsku kočiju Njenog Veličanstva.

Nakon što se suočio licem u lice sa definitivno nezadovoljnom kraljicom Elizabetom II, Homera odmah tuku njeni čuvari, počasno se smenjuju, a zatim nastavljaju sa premlaćivanjem.

Kraljica u nezgodnoj poziciji u filmu "Goli pištolj"

U prvom delu komedije "Goli pištolj" (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) Lesli Nilsen tumači poručnika Frenka Drebina, koji je zadužen za bezbednost kraljice Elizabete tokom njene posete Los Anđelesu.

Ali, naravno, stvari krenu po zlu kada Drebin u svojoj glavi iskonstruiše napad na brinatskog monarka, napadne je i dovede u vrlo nezgodnu poziciju... Ispred fotoreportera.

Kraljica u "Igri prestola"

U trenutku kada je manija "Igre prestola" vladala svetom, kraljica Elizabeta je 2014. posetila Belfast, Severnu Irsku, kako bi posetila set popularne HBO serije.

Tokom posete kraljici je predstavljen minijaturni Gvozdeni presto, ali ona nikada nije otkrila da li je zaista bila fan serije.

Helen Miren je dobila Oskara za ulogu kraljice Elizabete

Helen Miren tumačila je britansku vladarku u drami "Kraljica" iz 2006. godine, čija je radnja pratila smrt princeze Dajane i ponašanje kraljice tokom narednih dana. Kritičari su slavili Mirenovu, a nekoliko nagrada, uključujući BAFTA, Zlatni globus i, pre svega, Oskar, našli su se na njenoj polici.

Kraljica sam je bila toliko impresionirana tumačenjem, da je pozvala glumicu na večeru u Bakingemsku palatu - kojoj Miren nije mogla da pristustvuje zbog svog rasporeda snimanja.

Džejms Bond prati kraljicu na Olimpijske igre

Olimpijske igre 2012. godine održale su se u Londonu, a Bakingemska pata odlučila je da se malo zabavi. Pre nego što su kraljica i njen suprug princ Endru stigli na stadion, pušten je snimak u kome niko drugi do Danijel Krej, kao Džejms Bond glavom i bradom, dolazi da isprati kraljicu do helikoptera.

U sledećem trenu, njih dvoje "skaču" padobranom.

Kraljica Elizabeta u "Minionima"

"Minioni" (2015), treće ostvarenje iz "Grozm ni ja" franšize - doneo je i priču o tome kako su ova smešna žuta stvorenja zadužena da ukradu kraljevske dragulje. I mada su umalo uspeli, stvari kreću po zlu kada Bon slučajno izvuče legendarni Eskalibur iz kamena - i time skloni kraljicu Elizabetu sa trona.

Zato što minioni putuju kro vreme i vraćaju se u 1968. (kada kraljica ima samo 42 godine), ona je prikazana kako pije pivo i pleše sa stražarima.

Meda Padington na čaju kod kraljice

Kada je na početku velike Platinaste proslave ovog leta, Elizabeta Druga popila čaj s medvedićem Padingtonom i dala ritam za početak grupi Kvin, mnogi su se zapitali da li je to stvarno kraljica.

I bila je prava i nije joj bilo prvi put da učestvuje u skeču.

Ostavite komentar