Kultura > Film/TV

U Jugoslovenskoj kinoteci svečano OTVOREN osmi Festival ITALIJANSKO-SRPSKOG filma

Umetnička direktorka festivala Gabrijela Karluči navela je da će nova četiri italijanska filma doneti poseban sadržaj i zanimljive teme

Izvor: K1info/Tanjug

23/09/2023 > 10:43

podeli vest:

U Jugoslovenskoj kinoteci svečano OTVOREN osmi Festival ITALIJANSKO-SRPSKOG filma
Foto: Screenshot Tanjug video


Festival italijansko-srpskog filma svečano je otvoren premijerom italijansko-američkog ostvarenja "Tell It Like a Woman" u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Umetnička direktorka festivala Gabrijela Karluči izrazila je zadovoljstvo što je manifestacija stigla do osmog izdanja, iako joj u početku, kako je rekla, nije tako delovalo.

Ona je navela da će nova četiri italijanska filma doneti publici poseban sadržaj, zanimljive teme kao osvrt šta je trenutno aktuelno u kinematografiji njihove zemlje.

Karluči je izrazila zahvalnost upravniku Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjanu Vujoviću kao domaćinu festivala i ministarki kulture Maji Gojković na velikoj podršci u realizaciji.

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori ocenio je da se Festival italijansko-srpskog filma neverovatno brzo širi, da je primetno narastao i istakao da pored jačanja ekonomskih veza dve zemlje, postaje "dominantan odnos na polju kulturne saradnje i kinematografije".

Foto: Screenshot Tanjug video

Luka Gori, ambasador Republike Italije u Beogradu

Omnibus "Tell It Like a Woman" čini sedam kratkih filmova, koje su režirale rediteljke iz različitih delova sveta: Lucia Bulgeroni, Silvia Karobio, Ketrin Hardvik, Taraji P. Henson, Mipo O, Lusía Puenco, Maria Sole Tognaci i Lina Jadav.

Različitim stilovima i pristupima predstavile su lično viđenje današnje realnosti položaja žena u svetu.

Međunarodnu glumačku ekipu čine Margerita Baj, Kara Delevinj, Žaklin Fernandez, Marša Gej Harden, Dženifer Hadson, Anjali Lama, Eva Longoria, Jasmin Luv, Leonor Varela, Poleta Vašington i En Vatanabi.

Festival organizuje Kulturno udruženje Excellence International, uz podršku Ministarstva kulture Italije, Ambasade Italije, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ministarstva kulture Srbije i Italijanskog nacionalnog instituta za turizam - ENIT.

Drugi dan festivala rezervisan je za domaći hit film "Munje: Opet!" Radivoja Raše Andrića i italijanski "Romanzo Radicale" Mima Kaloprestija Lucisana, treći dan, 24. septembar za "Indigo kristal" debitanta Luke Mihailovića i "Altri comizi d’amore" Masimilijana Finazera Florija.

U ponedeljak će biti održan kurs za pisanje scenarija, režiju, produkciju, prezentacije knjige, biće predstavljeni novi projekti u nastajanju, a uveče će biti održana modna revija u Ambasadi Italije.

Te večeri su na repertoaru domaća drama "Usekovanje" Siniše Cvetića i "Stanizza d’amuri" Đuzepea Fjorelija.

Poslednje veče, 26. septembra biće u znaku svečane dodele nagrada "Short with a View on F(ae)uture" i projekcije srpskog istorijskog triler ostvarenja "Vera" Nedeljka Kovačića i italijanskog filma "Da domani mi alzo tardi" Stefana Venerusa.

Ostavite komentar