Kultura > Film/TV

Zbog VELIKOG INTERESOVANJA publike dokumentarni filmovi rediteljke MILE TURAJLIĆ ponovo u Beogradu

Dokumentarni diptih sastoji se od dva dugometražna ostvarenja koji vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta

Izvor: K1info/Tanjug

27/08/2023 > 13:59

podeli vest:

Zbog VELIKOG INTERESOVANJA publike dokumentarni filmovi rediteljke MILE TURAJLIĆ ponovo u Beogradu
Foto: Poppy Pictures


Dugometražni dokumentarni filmovi "Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudovic Reels" ("Nesvrstani" i "Filmske gerile") Mile Turajlić, biće ponovo na repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda od 31. avgusta do 6. septembra zbog velikog interesovanja publike, saopštili su producenti.

Povodom 62. godišnjice održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u petak, 1. septembra biće održan i razgovor sa rediteljkom posle projekcije prvog filma.

Filmovi će se tokom nedelju dana prikazivati u bioskopskoj sali DKC jedan za drugim u terminima od 18 i 20 časova.

Rediteljka Mila Turajlić nedavno je osvojila "Zlatnu Arenu" na prestižnom festivalu u Puli (Hrvatska) za te filmove.

Dokumentarni diptih sastoji se od dva dugometražna ostvarenja koji vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta.

Filmovi su zasnovani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimao Stevan Labudović, inače snimatelj "Filmskih novosti", koji je pratio predsednika Josipa Broza Tita punih 30 godina.

Svetska premijera "Non-Aligned" održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA (Holandija), "Ciné-guerrillas" je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu - TIFF (Kanada), dok je srpska premijera diptiha održana u novembru 2022. na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Film "Nesvrstani" je osvojio "Grand Prix" Festivala angažovanog filma u Alžiru, i tokom septembra predstoji mu i američka premijera na festivalu u Kamdenu.

Mila Turajlić je sa svoja dva dugometražna dokumentarca "Cinema Komunisto" (2011) i "Druga strana svega" (2017) osvojila veliki broj svetskih nagrada na značajnim filmskim festivalima.

Ostavite komentar