Kultura > Film/TV

ČETIRI ostvarenja na Evropskom filmskom festivalu u BEČEJU od 28. do 31. avgusta

Evropski filmski festival u Vojvodini organizuje EU info point iz Novog Sada u saradnji sa partnerima iz Gradskog pozorišta u Bečeju

Izvor: K1info/Tanjug

21/08/2023 > 12:36

podeli vest:

ČETIRI ostvarenja na Evropskom filmskom festivalu u BEČEJU od 28. do 31. avgusta
Foto: Pixabay.com


Evropski filmski festival započinje filmske projekcije po Vojvodini u Bečeju, i to u bioskopu na otvorenom od 28. do 31. avgusta, saopštio je organizator - EU Info Point iz Novog Sada.

Festival evropskog filma deo je programa delegacija Evropske unije širom sveta.

Danas više od 90 delegacija Evropske unije organizuje ovaj festival, čime se na planetarnom nivou prenosi kultura zemalja koje čine Evropsku uniju, njene vrednosti i priča. Sličan festival je organizovan u Čačku ove godine u maju, sa većim izborom filmova.

Evropska kinematografija jedna je od najrazvijenijih na svetskoj kulturnoj sceni, kako su naveli organizatori.

Sve projekcije počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Program Evropskog festivala filma Bečej počeće 28. avgusta regionalnim filmom "Murina" (Hrvatska, Slovenija, 2021), čiju režiju potpisuje Antoneta Alamat Kusijanović.

Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante kada stari porodični prijatelj stigne na njihov dom na hrvatskom ostrvu.

Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će promeniti život, njihovo mirno, ali izolovano postojanje ostavlja Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji pruža osećaj oslobođenja.

Uloge tumače Gracija Filipović, Leon Lučev i Danica Ćurčić (dansko-srpska glumica poznata iz domaćeg filma "Mrak" (2022) Dušana Milića).

Naredni dan 29.08. obeležiće ostvarenje "Ja sam dobro" Donata Rotuna (Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija, 2020), koji ima temu - prijateljstvo i migracije.

Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine.

Sada se spaja sa Leom, mladom italijanskom umetnicom koja pokušava da uspe u inostranstvu.

Sudbine starca i mlade žene odražavaju jedna drugu, a sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude mirniju budućnost za oboje.

Treći film na repertoaru će biti 30. avgusta - "Ramona" (Španija) Andree Bagni.

Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da bi ga sledećeg dana mogla ponovo da sretne.

Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za besmrtnu svađu između smisla i senzibiliteta.

Poslednji film u selekciji je 31.08. - "Trkačica" (Litvanija, Češka Republika), drama, romansa, psihološki triler.

Radnja pripoveda o junakinji Mariji koja je u grozničavoj potrazi za svojim dečkom, a on se oslobodio tokom svoje najnovije psihotične epizode.

Puna ljubavi i strpljenja, ona juri nasumične tragove kroz grad, što oslikava priču o žrtvovanju i postizanju potpune slobode.

Ovogodišnji Evropski filmski festival u Vojvodini organizuje EU info point iz Novog Sada u saradnji sa partnerima iz Gradskog pozorišta u Bečeju.

Ostavite komentar