Kultura > Film/TV

Večeras SVETSKA PREMIJERA "Čuvara formule", Bjelogrlić naglasio da film NEMA VEZE sa "Černobilom" i "Openhajmerom"

"Čuvari formule" će biti prikazani u netakmičarskom programu Piazza Grande festivala u Lokarnu

Izvor: K1info/Tanjug

04/08/2023 > 19:03

podeli vest:

Večeras SVETSKA PREMIJERA "Čuvara formule", Bjelogrlić naglasio da film NEMA VEZE sa "Černobilom" i "Openhajmerom"
Foto: Youtube PrintScreen/Art Vista


Reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić izjavio je danas da njegov film "Čuvari formule", čija je premijera večeras na Filmskom festivalu u Lokarnu, ne treba povezivati sa serijom "Černobil" i filmom "Openhajmer".

Bjelogrlić je na festivalskoj konferenciji za novinare rekao da su njegov film, kada su krenuli sa pisanjem scenarija, svi nazivali "Srpski Černobil", a "sada kada je izašao nazivaju ga 'Srpski Openhajmer'".

- Iako je negde u suštini tema koja je slična, naš film nema veze ni sa jednim od ova dva izvanredna ostvarenja - dodao je Bjelogrlić.

"Čuvari formule" će biti prikazani u netakmičarskom programu Piazza Grande festivala u Lokarnu, a Bjelogrlić je primetio da je odatle krenuo i osvojio Oskara film "Život drugih", koji privatno jako voli i "bio je negde inspiracija".

- Spajk Li je pre tri godine krenuo sa 'Pjaca grande' i takođe je osvojio Oskara. Neću da ureknem, ali bolji start za film nismo mogli da zamislimo -  naveo je Bjelogrlić.

U filmu scenariste Vuka Ršumovića, i koscenariste Bjelogrlića i Ognjena Sviličića, tokom Hladnog rata učesnici tajnog projekta u Institutu Vinča bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja.

Jugoslovenska tajna policija odvodi ih na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu, gde doktor Žorž Mate, kog igra francuski glumac Aleksis Manenti, predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna zamene koštane srži ozračenih pacijenata.

- Mislim da je dobro kada reditelj ima glumačkog iskustva, jer onda može da se uradi bolje i brže. Iako Dragan i ja nismo puno pričali, odmah smo se razumeli, kako da razvijamo ulogu - rekao je Manenti.

Na konferenciji se stranim novinarima pored Bjelogrlića, Ršumovića i Manentija, predstavila i Ane Sera, koja tumači Francuskinju koja je dobrovoljno donirala koštanu srž za ozračene naučnike iz Vinče.

U glavnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić, Manenti, Sara i Olivije Bartelemiju, dok direktora instituta Vinča Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, a Bjelogrlić je šef jugoslovenske državne bezbednosti Aleksandar Ranković.

Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Posle premijere u Lokarnu, "Čuvari formule" biće prikazani 15. avgusta na Sarajevo film festivala, a od sredine novembra ga možemo očekivati u bioskopima u Srbiji i regionu.

Ostavite komentar