Kultura > Film/TV

Preminula Virdžinija Paton, zvezda filmskog klasika "Divan život"

Virdžinija Paton bila je poslednji preživeli odrasli član glumačke ekipe filma "Divan život"

Autor: jutarnji.hr

22/08/2022 > 16:00

podeli vest:

Preminula Virdžinija Paton, zvezda filmskog klasika "Divan život"
Foto: Youtube PrintScreen


U 97. godini preminula je Virdžinija Paton, koja je glumila snaju Džimija Stjuarta u filmskom klasiku "Divan život" (It's a Wonderful Life), prenosi Daily Mail.

Glumica je rođena u Klivlendu 25. juna 1925. godine i bila je nećaka generala Džordža S. Patona. Njena porodica preselila se u očev rodni grad Portland dok je još bila beba, a buduća glumica tamo je ostala sve dok nije završila srednju školu i otišla u Los Anđeles kako bi studirala na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Tokom studija, sarađivala je s dramaturgom i scenaristom Viljamom C. Demilom, koji je pomogao u osnivanju filmske škole pomenutog univerziteta. Bio je stariji brat reditelja Sesila B. Demila, i zahvaljujući toj vezi upoznala je reditelja Frenka Kapru.

Novopečena glumica potpisala je ugovor sa kompanijom Warner Brothers i debitovala na velikom platnu u filmu "Thank Your Lucky Stars" 1943. godine. Nastavila je s malim ulogama u filmovima "Janie", "Hollywood Canteen" i "The Horn Blows at Midnight".

Do 1945., Virdžiniji je istekao ugovor sa Warner Brothers i kad je Kapra tražio glumce za božićni film, odlučila je da se javi na audiciju.

- Zbog načina na koji su studiji tada radili, bila sam jedina devojka sa kojom je potpisao ugovor u čitavoj svojoj karijeri. Stjuart, Dona Rid i ostali članovi glumačke ekipe bili su pod ugovorom sa drugim studijima i zbog toga pozajmljeni za snimanje - ispričala je Paton 2013. godine.

Foto: Youtube PrintScreen

Tod Karns, Virdžinija Paton, Džejms Stjuart i Tomas Mičel

Publika prvi put upoznaje Rut Dejkin Bejli kada brat Džordža Bejlija (Džimi Stjuart), Heri (igra ga Tod Karns), dolazi kući sa svojom suprugom. Par su na železničkom peronu dočekali Džordž i ujak Bili, kojeg glumi Tomas Mičel.

Njena najveća briga oko scene, priznala je, bila je kako da jede kokice sa puterom dok nosi bele rukavice.

- Bila sam obučena kao mlada matrona (udata žena iz viših staleža u antičkom Rimu). Imala sam šešir, kostim i bele rukavice, dolazila sam da upoznam svoju novu rodbinu - rekla je 2016.

- Morala sam da jedem kokice sa puterom noseći bele rukavice! Vežbali smo, a Frenk nije ništa rekao o tome, njegov asistent nije rekao ništa o tome, snimatelj nije rekao ništa o tome. Sedela sam tamo i pitala se šta da radim? Uprljaću rukavice tim kokicama - pomislila je i dodala: - Odlučila sam da se pretvaram kako svi jedu kokice sa puterom u rukavicama i da svi imaju malo putera na njima.

Snimila je još nekoliko filmova, uključujući "Black Eagle" iz 1948, a povukla se iz šou biznisa posle male uloge u "The Lucky Stiff" iz 1949. godine.

Patton se 1949. udala za direktora automobilske industrije Kruza W. Mosa i dobili su troje dece. Bili su u braku 69 godina, do njegove smrti 2018. Treba napomenuti da je radila kao docent u Muzeju umetnosti Univerziteta u Mičigenu, kao i da je bila predsednica i direktorka Patton Corp., holdinga za ulaganja i nekretnine.

Ostavite komentar