Kultura > Art

IZLOŽBA fotografija LASLA DORMANA "Beogradski džez festival – Premotavanje" u DOB

Posetioci će moći da pogledaju izložbu od 26. oktobra do 4. decembra u holu Velike sale Doma omladine Beograda

Izvor: K1info

22/10/2022 > 18:41

podeli vest:

IZLOŽBA fotografija LASLA DORMANA "Beogradski džez festival – Premotavanje" u DOB
Foto: László Dormán

Izložba fotografija “Beogradski džez festival – Premotavanje“ Lasla Dormana biće održana u od 26. oktobra do 4. decembra u holu Velike sale Doma omladine Beograda.

Laslo Dorman bio je svedok 17 od 20 prvih izdanja Njuport džez festivala u Beogradu i Beogradskog džez festivala, između 1971. i 1990. godine.

Sa tih festivala u njegovoj kolekciji ostalo je nekoliko hiljada crno-belih fotografija koje predstavljaju fascinantno svedočenje o istorijijatu najstarije srpske džez manifestacije.

“Beogradski džez festival – Premotavanje“ je njegova druga izložba na festivalu, prva je upriličena još davne 1989. godine.

Izložba će biti otvorena 26. oktobra u 18:00 časova, pred početak koncertnog programa 38. Beogradskog džez festivala, koje je zakazano od 19:00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Foto: dr Dudás Anikó

László Dormán

Laslo Dorman rođen je 1944. u Staroj Moravici (Bačka). Osnovnu školu završio je na Paliću, pohađao gimnaziju i muzičku školu u Subotici, školovanje završio na isturenom odeljenju beogradske Muzičke akademije u Novom Sadu.

Svirao je u filharmoniji, velikim omladinskim orkestrima, diksilend ansamblima, i u orkestrima narodne muzike.

Na programima Radio Novog Sada vodio je emisije džez muzike od 1974. i bio član saveta Dana džeza u Novom Sadu. Nepunih dvadeset godina bio je fotoreporter i novinar novosadskog omladinskog nedeljnika na mađarskom jeziku “Képes Ifjúság”.

Od 1988. bio je urednik i voditelj noćnih emisija na talasima Radio Novog Sada na mađarskom jeziku. U Mađarskoj, gde živi od 1993. godine, do 2011. radio je kao urednik na programima Mađarskog radija.

Kao fotoreporter omladinskog nedeljnika, fotografisao je: omladinske političare, razne političke događaje, omladinske radne akcije, sletove 25. maja, pejzaže, portrete umetnika, pisaca, pesnika, slikara, muzičara, a bavio se i  socijalnom fotografijom.

Ipak, tokom svoje karijere najviše je voleo da prati džez festivale, pa je dokumentovao i Beogradski džez festival od njegovog početka 1971. kao Njuport džez festivala, pa sve do pauze koja je nastupila nakon 1990. godine.

Održao je veliki broj samostalnih izložbi u raznim gradovima bivše Jugoslavije i Mađarske, kao i drugim zemljama Evrope, dok je na kolektivnim izložbama dobio više značajnih nagrada.

U okviru 38. Beogradskog džez festivala, od 26. do 30. oktobra, u salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održano 16 koncerata u okviru 6 programskih celina, sa više od 100 muzičara koji dolaze sa 5 kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene.

U programu je 5 koncerata srpskih umetnika – 1 solo nastup, 3 benda i 2 velika orkestra, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda. Pokrovitelji 38. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

 

 

 

Ostavite komentar