Kultura > Art

Ivon Jafali vodi kroz izložbu "I Don't Eat Flowers"

Izložba predstavlja radove španskog umetnika i aktiviste Danijela Garsije Anduhara i estonske umetnice Marge Monko

Autor: danas.rs

21/09/2022 > 10:05

podeli vest:

Ivon Jafali vodi kroz izložbu "I Don't Eat Flowers"
Foto: K1 Promo


U poslednjoj nedelji trajanja izložbe "I Don't Eat Flowers", Hestia organizuje treći ciklus javnih vođenja kroz izložbe pod nazivom The Godfathers (Kumovi). U dogovoru s umetnicima, Hestia svakoj aktuelnoj izložbi dodeljuje "kuma" ili "kumu".

Treća u nizu "kumova" i "kuma" je voditeljka Ivon Jafali, koja će voditi kroz izložbu umetnika Marge Monko i Danijela Garsije Anduhara. Vođenje će biti u sredu 21. septembra sa početkom u 18 sati.

Foto: Hestia/Flowers/Promo

 

"Kumovi" su viđeni kao duhovna podrška, osobe koje iako nisu neposredni akteri u polju vizuelnih umetnosti mogu značajno doprineti vođenju kroz postavku zahvaljujući svojim ličnim iskustvima. Vođenja od strane "kumova" su osmišljena kao nekonvencionalna vizija razgovora o umetnosti koja podstiče dijalog sa širom publikom i pruža novo viđenje predstavljenih radova.

Izložba "I don't Eat Flowers", koja je od juna meseca otvorena u galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA, traje do 25.septembra. Izložba predstavlja radove španskog umetnika i aktiviste Danijela Garsije Anduhara (Daniel García Andújar) i estonske umetnice Marge Monko. Kustoskinja izložbe je Merilin Talumaa, koja je za ovu izložbu odabrala neke od njihovih radova koji kritički reinterpretiraju dokumente, postere, slogane, poruke ili političke pamflete iz istorije 20. veka ili iz javnog prostora. Izložba razmatra teme društvenih i političkih okolnosti rada: neprekidne borbe radničke klase, nestabilnost prekarnog rada umetnika i emancipaciju žena.

- Marge Monko i ja dolazimo iz različitih kulturnih konteksta, ali oboje smo radili na temu sećanja, istorijskih referenci i arhivskih materijala, pa je vrlo zanimljivo kako je Merilin koncipirala ovu izložbu - kaže Daniel.

Foto: Hestia/Flowers/Promo

 

Naziv izložbe "I Don't Eat Flowers" je po istoimenom umetničkom delu Marge Monko (2009/2011). Reč je o posteru koji je na suptilan način obeležio početak poslednje ekonomske krize u Evropi 2008. godine i aktiviranja pokreta radnika umetnika u Estoniji u to vreme. Na ovoj izložbi, slogan se simbolično odnosi na recidiv, odnosno ponavljanje borbi za prava radnika tokom ključnih trenutaka naših vremena.

Radovi Danijela Garsije su svi urađeni uz pomoć robota. Garsija inače godinama radi sa robotima i drugim sofisticiranim mašinama, a u svom radu ispituje ideju umetnika kao radnika. U isto vreme, ironično, preispituje proizvodne sisteme koristeći umetničku praksu kao model.

Foto: Hestia/Flowers/Promo

 

U opusu oboje umetnika upotreba različitih grafičkih svedočanstava 20. veka - prikupljenih ili preuzetih iz arhiva, sa plakata, pamfleta ili iz javnih prostora - ukazuje na važnost uočavanja i kritičke reinterpretacije slogana i poruka u našem okruženju.

Dela predstavljena na izložbi nas pozivaju da se aktivno uključimo u naraciju naših kolektivnih prošlosti i individualnih težnji.

Izložbu "I Don't Eat Flowers" možete pogledati sve do nedelje 25. septembra u Galerija Hestia, koja se nalazi se na adresi Topličin venac 14/9.

 

 

 

Ostavite komentar