Kultura > Art

U Beogradu svečano otvorena palata umetnosti "Madlena"

Prema ideji Madlene Zepter, sinoć je na Dedinju otvorena palata umetnosti "Madlena" od 7.000 kvadrata

Autor: Tanjug

20/09/2022 > 09:54

podeli vest:

U Beogradu svečano otvorena palata umetnosti "Madlena"
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Palata umetnosti "Madlena" je novi hram kulture za sve vrste umetnosti, od realizacija izložbi, kamernih koncerata i predstava, filmskih projekcija, i drugo.

Palata je otvorena za 50 godina braka Madlene i Filipa Zeptera, a Madlena je podsetila da su njih dvoje zahvaljujući poslovnom uspehu kompanije Zepter International gradili i darivali svom narodu mnoge poduhvate.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Madlena Zepter

Nesebično smo ulagali u kulturu, obrazovanje, medicinu, ekologiju. Filantropija je naš pokretač i princip", rekla je Madlena Cepter.

Sinoć je u sklopu svečanosti otvorena izložba italijanske umetnice Karle Tolomeo u prostoru galerije, što je bio prvi kulturni događaj Palate umetnosti.

Pozdravni govor na postavci uputio je direktor agencije "Mirabili" - David Lorenco Overi i prepustio reč umetnici Tolomeo koju je nazvao "kraljica zabave".

- Dirnuta sam što sam ponovo ovde sa vama. Prvi put kad sam se srela sa bračnim parom Zepter, nisam ni sanjala da će se desiti ovako grandiozna palata i mesto umetnosti. Ali, kada sanjate, snovi mogu i da se ostvaruju. Mecene Madlena i Filip Zepter ostvarili su ispunjenje svih snova. Pozivam vas sve da sa pažnjom i uživanjem pogledate umetnička dela pred vama - poručila je Karla Tolomeo.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Karla Tolomeo i David Lorenco Overio

Petoro umetnika je priredilo repertoar pesama filmske muzike ili mjuzikala iz ostvarenja "Kabare" ili "Mačke" Endrua Lojda Vebera, ali i operska remek dela, arije iz "Boema" i "Toske" Ðakoma Pučinija, i drugo.

Gudački kvartet činili su muzičari - Aleksandra Dimitrijević (prva violina), Nikola Ðuričanin (druga violina), Mirko Crnojević (viola) i Dušan Stojanović (violončelo), uz klavirsku pratnju Dragane Anđelić Bunjac.

Koktel u vrtu i staklenoj bašti je održan za sve zvanice i medije, a u staklenom kompleksu posetioci su mogli da posmatraju bazen ispod svojih nogu u kome su bile nagrađivane sportistkinje u sinhronom plivanju kao posebna senzacija i atrakcija.

Palata umetnosti "Madlena" je prema rečima bračnog para Zepter zaostavština za budućnost, kojom porodica Zepter kruniše niz postignuća kao što su: Fondacija za naučne, tehničke i kulturne projekte, Galerija i Muzej Zepter, Aukcijska kuća "Madl'Art" (20 godina aktivnosti), izdavačka kuća Zepter Book World, Opera i teatar Madlenianum, Kreativni studio Zepter (filmska i TV produkcija).

Tu je uključena i Nagrada za književnost "Žensko pero", koju je dodeljivala ženska revija Politika Bazar, sponzorisanje Nagrade "Dobričin prstenv Udruženja dramskih umetnika Srbije, za životno delo u glumi, osnovali su Fond za stipendiranje darovitih studenata i sportista.

Na sve to su pokrenuli i dve prestižne nagrade "Prix Litteraire Europeen Madlena Zepter" - za književnost i Zepter International Award - "Artzept" za visoki domet u dizajnu i primenjenoj umetnosti, koja se dodeljuje već 18 godina (za najbolje u 2022. stiglo je oko 250 prijava iz celog sveta).

 

 

 

Ostavite komentar