Kultura > Art

Otvorena izložba "Vera" Katarine Šaptović u KC Grad

Izložba se može posetiti svakodnevno do 10. septembra od 16 do 21 sat u Gradskoj galeriji KC Grad kod kompleksa Beograd na vodi

Autor: Tanjug

30/08/2022 > 09:10

podeli vest:

Otvorena izložba "Vera" Katarine Šaptović u KC Grad
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Multimedijalna samostalna izložba "Vera" umetnice Katarine Šaptović otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad u Beogradu, a autorka je za agenciju Tanjug izjavila da uvek u potpunosti uživa u stvaranju svojih dela baziranih na vezu.

Umetnica je navela da postavka ima namenski - multimedijalni karakter, jer se kao kreativac prvenstveno bavi izradom ručnih vezova na odeći kao vid primenjene umetnosti odakle je izašla forma - vez na platnima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izložba "Vera" Katarine Šaptović u KC Grad

Mlada autorka Katarina Šaptović (33), rođena u Ivanjici, od 2018. godine počela je da se bavi vezom, a svoje ilustracije aplicira na odeću i tako nastaje ideja o brendu "Kez Vez" koji je do sada imao već deset kolekcija.

Simboličan naziv izložbe - projekta "Vera" ili na engleskom "Faith", prema njenim rečima, predstavlja duhovnost, odnosno njen stav da nas "vera okružuje svuda, gde god da se okrenemo".

- Nije potrebno da se o veri priča direktno, već na skriveni, indirektan način, i verujem da svako veru drži u sebi i gaji, nekada manje, ponekad više, zavisi u kom dobu života se nalazi. Mislim da je svakako srećan svaki čovek koji pronađe veru - navela je za Tanjug autorka Šaptović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Katarina Šaptović, umetnica

Stvarati umetnička dela u formi veza deluje veoma teško, pipavo i komplikovano za publiku koja posmatra tolika dela, jer potrebno je dosta detalja uklopiti da na se kraju dobije vrhunski rezultat.

- Meni nije nimalo naporno da kreiram svoja umetnička dela u vezu, jer to posmatram kao igru, ja se zaista sa tim igram. Naravno, potrebno je dosta vremena da bi se radovi realizovali. Mislim da svaki posao koji se radi duže, posebno umetnost, vremenom počne da se radi sa lakoćom. Barem se ja tako osećam. Vez je za mene vid meditacije, opuštanja, u njemu pronalazim svoj mir, onda mi nije ništa teško - ocenila je autorka.

Naslovi radova u formi veza na platnu su neobični - "Žar ptica", "Prababa", "Bog plodnosti", "Papa", "Plamen temeljac", "Verodostojna", "Taki smo ti mi", "Za nekoga raj, za nekoga pakao", "Za nekoga pakao, za nekoga raj", "Post", "Telo nebesko", "Neki su decu plašili", "Vidovitica".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izložba "Vera" Katarine Šaptović u KC Grad

Na izložbi je postavljeno i sedam majica na ofingerima, sa izvezenim brendom "Kez Vez" kao neizbežan sastojak projekta, što čini multimedijalan karakter.

Jedine dve slike na izložbi su "Univerzum" i "Potop" i one su naslikane, a nisu izvezene kao većina radova.

Katarina Šaptović za sebe kaže da je "umetnica koja tetovira odeću", a njena razmišljanja na temu verovanja i maštanja, kao i međusobne povezanosti vere i mašte, predstavljeni su na izvezenim scenama na komadima starog platna od konoplje.

Platna koje je 30-tih godina prošlog veka istkala Katarinina prabaka umetnici su se učinila kao idealna podloga za savremeni vez.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izložba "Vera" Katarine Šaptović u KC Grad

Inspirisana praistorijskim crtežima kao i predstavama arhetipova, Katarina postavlja pitanje - kako bi buduće generacije videle simboliku njenog veza.

Kroz projekat "Vera", autorka zapravo želi da simbolično poveže prošlost i budućnost.

Kaže da se brend "Kez Vez" i dalje se razvija, tako da je nakon izložbe "Vera", u pripremi i nova kolekcija jesen - zima, u novembru planira učešće na jednom sajmu u Beču, a volela bi, dodaje, da realizuje još neku samostalnu izložbu.

Učestvovala je 2019. kao izlagač na Festivalu "9" u prestonici, a 2021. imala je prvu samostalnu izložbu sa projektom "Žensko društvo" u bar-galeriji "Vjeran Pas" koja podržava mladu i alternativnu umetničku scenu Beograda.

Ostavite komentar