Kultura > Art

Pokretnica - Festival savremenog plesa i performansa od 23. do 31. u Novom Sadu

Predstave, performansi, druženje, ples... u novosadskoj Fabrici

Autor: K1 info

20/08/2022 > 14:37

podeli vest:

Pokretnica - Festival savremenog plesa i performansa od 23. do 31. u Novom Sadu
Foto: press promo


Pokretnica, festival savremenog plesa i performansa, biće održavn od 23. do 31. avgusta u SKCNS Fabrici, u organizaciji  udruženja Praktikabl - platforme za savremenu umetnost i kulturu.

- Na festivalu se krećemo, razgovaramo, plešemo, podržavamo, delimo prakse i znanja i nalazimo nove načine i prostore da istrajavamo u našoj lokalnoj zajednici. Posle dve godine, koje pamtimo po prestanku javnih izvođenja i najviše vremena provedenog onlajn, želele smo da gledamo uživo i publici prikažemo radove drugih umetnika, naših saradnika i kolega iz Beograda i Zagreba, sa kojima smo se upoznale i povezale na prethodnim izdanjima Pokretnice. Videćemo performanse i predstave nastale u periodu pandemije, koji kritički promišljaju okruženje, svakodnevicu i umetničke prakse umetnika, a okupljaju ih teme bliskosti, ranjivosti, zajedništva, ostvarivanja kontakta ili otuđenja - izjavili su članovi udruženja Praktikabl.

Ovogodišnje, šesto izdanje Pokretnice otvoriće “Pojmovnik oduzimanja vremena” Dunje Crnjanski i Frosine Dimovske, u utorak 23. avgusta u 20:00 časova u Fabrici.

Posle online izvođenja na Tanztage festivalu u Berlinu i delegiranog izvođenja na Um(j)etnosti predavanja u Kelnu tokom 2021, “Pojmovnik” će imati svoje prvo live predstavljanje u Novom Sadu.

Publika će zatim moći da vidi predstavu “Kolo” grupe Neut, “Blizinu dodira” Igora Koruge, performans “Mrzim pozorište” Minje Bogavac, predstavu “Ranjiva tijela” Ane Jelušić u saradnji sa Ninom Gojić i Martom Krešić i koreografskom podrškom Zrinke Užbinec, kao i predstavu “Strahovi malih razlika” Anne Javoran i Viktorije Bubalo.

Nina Gojić će, posle uspešne prošlogodišnje radionice pisanja o plesu, prirediti nastavak koji će preispitivati u kakvim sve odnosima mogu biti jezik/tekst i ples/koreografija, a Ana Dubljević će voditi radnu grupu, koja će biti svojevrstan uvod u promociju njene knjige “Feministički porno pejzaži”, koju će zatim predstaviti u razgovoru sa Minom Petrić.

Foto: press promo

 

Pored glavnog izvođačko-edukativnog programa, održaće se i Pokretnica matine, radno jutro na kom će se sresti članice kolektiva, gosti i gošće, i podeliti umetničke prakse. Ove godine, novost je i zvanična žurka otvaranja uz Dunav i debi Pokretnica kao DJ-ki.

Ulaz na sve programe je besplatan, a prijave su obavezne popunjavanjem formulara na OVOM LINKU.

Foto: press promo

 

Ostavite komentar