Kultura i umetnost > Art

IZLOŽBA i predstavljanje knjige "PIJIN SVET" Džulije Pejton-Džons 3. septembra u galeriji X Vitamin

U knjizi, objavljenoj 2021. godine, autorka priča dirljivu priču o životu sa svojom trogodišnjom ćerkom Pijom tokom godinu dana

Autor: K1info/promo

22/08/2023 > 18:11

podeli vest:

IZLOŽBA i predstavljanje knjige "PIJIN SVET" Džulije Pejton-Džons 3. septembra u galeriji X Vitamin
Foto: privatna arhiva autorke


U nedelju 3. septembra u galeriji X Vitamin u Beogradu u 12 časova otvora se izložba crteža i predstavlja knjiga "Pijin svet" u prisustvu autorke Džulije Pejton-Džons (Julia Peyton-Jones), britanske kustoskinje, direktorke galerije i umetnice.

Crteži koji su objavljeni u knjizi "Pijin svet" biće ekskluzivno izloženi u okviru istoimene izložbe u galeriji X Vitamin od 3. septembra do 5. oktobra.

Publika će takođe moći da vidi animirani film koji je premijerno prikazan za Međunarodni dan porodice na Piccadilli Lights, Piccadilli Circus u Londonu.

U ovoj knjizi, objavljenoj 2021. godine, Džulija Pejton-Džons priča dirljivu priču o životu sa svojom trogodišnjom ćerkom Pijom tokom godinu dana.

Ova prelepa serija crteža koju je umetnica stvarala svake večeri, kada bi njena ćerka otišla u krevet, sadrži vizuelni dnevnik njihovih života uoči i tokom pandemije.

Knjiga je istovremeno i zapis ovog vremena i poklon Piji na koju će se osvrnuti u budućnosti.

Pejton-Džons je najpoznatija po svom pionirskom radu kao direktorka londonskih galerija Serpentine, gde je dala izuzetan doprinos međunarodnoj kulturi koja joj je donela titulu Dame Britanske imperije.

Ali u duši, ona jeste i uvek je bila umetnica. Nakon dvadeset pet godina u Serpentine Galleries, hrabro je promenila pravac, postavši majka sa šezdeset četiri godine, započela novi posao u Thaddeus Ropac, komercijalnoj galeriji međunarodnog priznanja, i vratila se svojim umetničkim korenima.

Pejton-Džons vidi svoje crteže kao način da prikaže plime i oseke porodičnog života, beležeći događaje i ne-događaja tokom dvadeset četiri sata.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Srbije.

Ostavite komentar