Kultura > Art

Maja Gojković povodom JUBILEJA Kulturnog centra u Parizu OTVORILA IZLOŽBU dela Save Šumanovića

Kulturni centar Srbije u Parizu obeležava 50 godina postojanja izložbom "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata"

Izvor: K1info/Tanjug

26/05/2023 > 12:08

podeli vest:

Maja Gojković povodom JUBILEJA Kulturnog centra u Parizu OTVORILA IZLOŽBU dela Save Šumanovića
Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture


U Kulturnom centru Srbije u Parizu sinoć je otvorena izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", kojom počinje obeležavanje jubileja - 50 godina postojanja te ustanove.

Izložbu je otvorila potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, koja je tom prilikom rekla da Kulturni centar u Parizu ima značajnu ulogu u jačanju kulturnih veza između Srbije i Francuske jer pariskoj i francuskoj publici uspešno približava svu raznolikost i raznovrsnost srpske kulture, gradeći mostove i povezujući naše narode, institucije i pojedince, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je podsetila na činjenicu da se veliki broj umetnika iz Srbije školovao u Parizu i u tom gradu stekao svetsku slavu, da među njima, svojim darom i autentičnom slikarskom veštinom Sava Šumanović zauzima počasno mesto, a njegovo delo verno simbolizuje povezanost kultura dve zemlјe.

- Dela znamenitog srpskog slikara prisutna su u Parizu, jednom od svetskih centara umetnosti, duže od jednog veka. Prestonica Francuske poslužila je srpskom slikaru kao tema i motiv za neka od najznačajnijih radova njegovog opusa. Družeći se i sarađujući sa najuticajnijim umetnicima svoga doba u ovom gradu, Sava Šumanović prenosio je u otadžbinu ne samo svoje impresije o aktuelnim umetničkim kretanjima, već i duh jednog vremena - istakla je ministarka kulture.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture

Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvara izložbu

Ona je dodala da je zahvalјujući tome, ali i svemu ostalom što je uradio za srpsku kulturu, njegov uticaj prevazišao okvire isklјučivo slikarskog majstorstva po kome je najpoznatiji.

- Kao i u vreme u kojem su u Parizu živeli i stvarali Nadežda Petrović, Sava Šumanović, Paja Jovanović, tako i u periodima u kojima su u Parizu svoje umetničke izraze gradili Milo Milunović, Petar Lubarda, Vladimir Veličković, Ljuba Popović i drugi srpski velikani, i danas je kultura veoma važna za sliku koju jedna država o sebi šalјe u svet. I ova izložba svedoči o tome da je naša umetnost integralni deo svetske i evropske scene i da je srpska kultura oduvek bila u dinamičnom odnosu s drugim kulturama - istakla je ministarka Gojković.

Takođe je dodala da su međunarodne aktivnosti umetnika, ustanova i organizacija među prioritetima Ministarstva kulture, a Kulturni centar Srbije u Parizu jedna od najvitalnijih tačaka kulturne diplomatije.

Gojković je podsetila da su na ovom mestu izlagali i nastupali brojni poznati stvaraoci iz naše zemlјe i da je Kulturni centar bio polazna tačka brojnim mladim umetnicima ka svetski poznatim karijerama.

- Kulturni centar Srbije u Parizu čini da bolјe upoznamo i više razumemo jedni druge i da zajedno negujemo tradicionalno prijatelјstvo između dva naroda - dodala je Gojković.

Izražavajući zahvalnost Spomen-zbirci Pavla Belјanskog i Galeriji Matice srpske na tome što su ovom izložbom uveličali veliki jubilej i zajedno sa Ministarstvom kulture i Kulturnim centrom Srbije u Parizu doprineli da Srbija i srpska kultura budu predstavlјene u najbolјem svetlu, Gojković je rekla da je sigurna da će ova izložba lјubitelјima umetnosti dati novi podsticaj da proniknu u samu srž stvaralaštva Save Šumanovića, kao i da će publika još jednom moći da se uveri u neprocenjivo bogatstvo srpske kulture.

Rukovodstvu i zaposlenima u Kulturnom centru ministarka je čestitala 50 godina postojanja ove ustanove, uz želјu da ostane oaza kreativnosti i tačka spajanja Srbije, Francuske i svih poštovalaca umetnosti.

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja će za posetioce biti otvorena do 23. juna, zasniva se na istoimenom projektu koji je realizovan kao jedan od vodećih projekata u okviru programa Fondacije Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture, s idejom da se izložbom u Kulturnom centru Srbije predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom.

Predstavlјeno je devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Belјanskog, zatim video animacije slika "Doručak na travi" (Spomen-zbirka Pavla Belјanskog) i "Pijana lađa" (Muzej savremene umetnosti Beograd), a postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, kao i radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.

Izložba i promocija publikacije "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" realizuju se pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Francuskog instituta u Srbiji - Ogranak u Novom Sadu.

Ostavite komentar