Kultura > Art

DANICA PRODANOVIĆ za Tanjug Reflektor: BINA se trudi da skrene pažnju na MANJE VIDLJIVA mesta u gradu

Manifestaciju otvara izložba "Daljina koja spaja", posvećena opusu arhitekte Bratislava Toškovića, a ove godine je u fokusu naselje Cerak

Izvor: K1info/Tanjug

11/05/2023 > 12:07

podeli vest:

DANICA PRODANOVIĆ za Tanjug Reflektor: BINA se trudi da skrene pažnju na MANJE VIDLJIVA mesta u gradu
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je arhitekta Danica Prodanović koja je govorila o Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture (BINA), koja počinje danas i traje do 18. juna.

Prodanović je rekla da BINA otvara izložba "Daljina koja spaja", posvećena opusu arhitekte Bratislava Toškovića, koji je nakon studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu karijeru realizovao u Finskoj.

Prema njenim rečima, Tošković je ostvario "impresivan opus", koji se kreće od hotela, sajamskih hala, do muzejskih objekata i aerodromskih terminala, a dobitnik je i Velike nagrade arhitekture za životno delo Udruženja arhitekata Srbije.

Izložba traje do 28. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, a naslediće je izložba nagrade "Piranesi" koja predstavlja ostvarenja iz centralne Evrope u prethodne dve godine.

Prodanović je podsetila da se BINA uvek trudi da bude "usmerena prema najširoj publici i skrene pažnju reflektora na manje vidljiva mesta u gradu", a ove godine je u fokusu naselje Cerak, nastalo u periodu modernizma u drugoj polovini 20. veka.

Podsetivši da je Cerak "naselje zaštićeno kao spomenik kulture, ali ima problem rekonstrukcije i revitalizacije", Prodanović je dodala da se postavlja pitanje kako ući u rekonstrukciju naselja koja imaju specijalnu zaštitu, a stanovi su privatizovani i postavlja se pitanje ko je zadužen za revitalizaciju.

Prema njenim rečima, u razgovor 15. juna "revitalizacija modernistkičkih naselja - slučaj Cerak" biće uključeni građani iz organizacije "Kulturni Cerak" i projektant naselja Milenija Marušić.

Prodanović je rekla da je razumevanje grada kako raste jedan od programa BINA, koji se realizuje u okviru evropske platforme LINA.

- Pozvali smo tri tima iz Evrope da pogledom iz druge perspektive, ne iz našeg konteksta, daju neku viziju kako bi grad mogao da raste, koje su neke bolne tačke - rekla je Prodanović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Danica Prodanović, arhitekta

Investitorska arhitektura nije samo beogradska tema, ima toga u svim evropskim gradovima, a Prodanović je dodala da je "pitanje svih pitanja kako povezati ono što postoji, sa onim što nastaje i usmeriti prema potrebama grada".

- Svedoci smo da ono što nastaje kao rezultat investitorske arhitekture i urbanizma je značajno drugačije od onoga što smo imali u periodu 20. veka - naglasila je Prodanović.

Prema njenim rečima, u naseljima koje se sada grade nema dobro projektovanih škola, vrtića ili javnih površina, i to je tema kojom se bavi BINA.

- Kvalitet života u gradu je manje pitanje arhitekture, da li je zgrada lepa, upravo urbanistička rešenja, infrastruktura, su ono što definiše dobar život u gradu - ocenila je Prodanović.

 

Ostavite komentar