Kultura > Art

U Beogradu otvorena HUMANITARNA PRODAJNA izložba "Svetlopisi za Siriju"

Izložba otvorena u Galeriji Progres ima za cilj da pomogne oporavak sirijskog naroda od posledica katastrofalnog zemljotresa

Izvor: K1info/Tanjug

10/03/2023 > 09:26

podeli vest:

U Beogradu otvorena HUMANITARNA PRODAJNA izložba "Svetlopisi za Siriju"
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izložbu je otvorio sirijski ambasador Basim Džaman Aga koji je zahvalio "prijateljskom srpskom narodu" za ljubav i solidarnost koju je uputio Siriji i njenom narodu tokom teških dana kroz koje prolaze.

- Nisu štedeli na pružanju humanitarne pomoći narodu koji treba da odahne i okonča svoj bol - naglasio je Džaman Aga u obraćanju zvanicama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Basim Džaman Aga, ambasador Sirije u Republici Srbiji

Aga je dodao da će prihod dobrotvorne akcije biti namenjen onima koji su pogođeni razornim zemljotresom.

Predsednik žirija izložbe istoričar umetnosti Oliver Tomić rekao je da je novija istorija vrlo burna i teška za Siriju i Srbiju, koje mogu dobro da se dobro razumeju kao dve multikulturalne i multikonfesionalne zemlje.

- Jezik umetnost je jezik koji svi razumeju. Izložba je nastala iz želje da kroz lepotu i stvaralaštvo učinimo nešto za ljude koji uprkos geografskoj udaljenosti osećamo bliskima - rekao je Tomić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Basim Džaman Aga, Ljiljana Nestrorović i Oliver Tomić

Autorka projekta "Svetlopisi za Siriju" Ljiljana Nestorović rekla je Tanjugu da se za učešće na prodajnoj izložbi do sada javilo više od 40 umetnika iz Srbije i regiona.

Nestorović je izjavila da očekuje da će se umetnici tek javljati "jer je izložba postavljena kao kaleidoskop", odnosno menja postavku iz dana u dan i mesto prodatih slika biće popunjavano novim radovima.

Prema njenim rečima, umetnici mogu donirati radove do 21. marta, a u Galeriji Progres postavljen je i štand Abasade Sirije preko kojeg građani mogu direktno da uplate pomoć.

 

Ostavite komentar