Kultura > Art

Izložba posvećena NAŠOJ SLAVNOJ NAUČNICI Milevi Marić Ajnštajn OTVORENA na Petrovaradinu

Interaktivna postavka najvećim delom počiva na umetničkim instalacijama, koje unutar novog prostora posetioce uvodi u sam centar dešavanja

Izvor: K1info/Tanjug

23/12/2022 > 15:16

podeli vest:

Izložba posvećena NAŠOJ SLAVNOJ NAUČNICI Milevi Marić Ajnštajn OTVORENA na Petrovaradinu
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije


Prva multimedijalna izložba u Srbiji posvećena našoj slavnoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn pod nazivom "Mileva: Mi smo stena" autora Dušana Jovovića, otvorena je juče u obnovljenom prostoru Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Otvaranju je prisustvovala ministarka kulture i potpredsednica Vlade Maja Gojković, koja je istakla da je izložba omaž gradu Novom Sadu, Novosađankama i uopšte ženama i njihovoj ulozi u kulturi, umetnosti, obrazovanju, nauci, izgradnji naše države, koje su uvek negde u senci, ali čiji je doprinos ogroman.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Mladen Sekulić

Milan Đurić, Maja Gojković i Dušan Jovović

- Ovo je potpuno novi pogled na život i na rad Mileve Marić Ajnštajn, ali i na ono što je bilo skriveno od svih nas godinama i vekovima, o pravom životu i pravoj ulozi Mileve Marić Ajnštajn i njenom doprinosu svetskoj nauci - naglasila je Gojković.

Napomenula je da su na večerašnjoj izložbi, koja se održava u završnici velikog projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, bila prisutna tri gradonačelnika, koja su pokrenula i sprovela čitav postupak kandidovanja grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Mladen Sekulić

Maja Gojković i Dušan Jovović

Autor izložbe Dušan Jovović naglasio je da su Novi Sad i Srbija dobili nešto potpuno interaktivno što je na ponos svima, jedan prostor u koji je smeštena i instalirana priča o Milevi Marić Ajnštajn uz pomoć novih tehnologija, ali da se nije odustalo od klasičnih formi slikarstva i kinetičkih skulptura.

- Ja se nadam da je ovaj eksperiment umetničko-filozofski i građevinski u potpunosti uspeo. Bila je izuzetna čast sarađivati sa Ministarstvom kulture, Gradom Novim Sadom, sa divnim stručnim ljudima iz Fondacije i Muzeja grada Novog Sada - istakao je Jovović.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

Multimedijalna izložba o životu i radu Mileve Marić Ajnštajn

Izložba prikazuje spoj virtuelne umetnosti i nauke, koji nudi mogućnost upoznavanja sa privatnim i javnim životom srpske naučnice. Interaktivna postavka, prezentovana kroz prizmu autora, inspirisana blistavim umom Mileve Marić Ajnštajn, najvećim delom počiva na umetničkim instalacijama, koje unutar novog dizajniranog prostora posetioce uvodi u sam centar dešavanja.

 

Ostavite komentar