Kultura > Art

U Veneciji je u toku VELIKI PROJEKAT restauracije Duždeve palate

Restauratori koriste mobilne skele, kako bi mogli da rade na malim površinama istovremeno ostavljajući prostor za kretanje posetilaca

Izvor: K1info/Tanjug

18/12/2022 > 12:13

podeli vest:

U Veneciji je u toku VELIKI PROJEKAT restauracije Duždeve palate
Foto: Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis


U Veneciji je u toku obiman i ambiciozan projekat čiji je cilj da se analizira i utvrdi koje intervencije je potrebno izvršiti na restauraciji čuvene Duždeve palate, koja je bila centar političkog života u Mletačkoj Republici.

Projekat u Duždevoj palati, kojim se bave iz "Fondazione Musei Civici" Venecije, počeo je u junu i trajaće oko 14 meseci dok restauratori ispituju svaki centimetar površine palate, poznate kao Palaco Dukale, koja sadrži neke od najveličanstvenijih na svetu umetnička dela, uključujući slike Tintoreta i Ticijana, preneo je AP.

Italijanska vlada je obezbedila 500.000 evra za finansiranje projekta.

U centralnoj sali Palate nalazi se jedna od najvećih slika na svetu, Tintoretov "Raj", koja zauzima površinu od oko 150 kvadratnih metara.

Za nju je zadužen restaurater Alberto Markon koji ispituje svaki deo slike kako bi utvrdio koje su intervencije neophodne.

Direktorka projketa, arhitekta Arijana Abate, objasnila je da je ovaj projekat izuzetan po tome što mu je prioritet preventivna konzervacija, što ga čini sasvim inovativnim.

 

Ostavite komentar