FunBox > Misterije

Istina ili TEORIJA ZAVERE: Da li je Džon Lenon bio ŽRTVA PROKLETSTVA filma "Rozmarina beba"?

Dugi niz godina Lenon i Joko Ono živeli su u apartmanima Dakota, koja je korišćena za snimke eksterijera izmišljene zgrade Bramford u filmu

Izvor: K1info

15/12/2022 > 18:25

podeli vest:

Istina ili TEORIJA ZAVERE: Da li je Džon Lenon bio ŽRTVA PROKLETSTVA filma "Rozmarina beba"?
Foto: Youtube PrintScreen/Unraveling Architecture


Kontroverzni reditelj Roman Polanski svetsku slavu je stekao kultnim horor filmom "Rozmarina beba" 1968. godine, rađenom prema romanu pisca Ajre Levina. Ubistva koja je u avgustu 1969. godine izvršila Mensonova Porodica počinjena su u kući koju je iznajmio sineasta, a Šeron Tejt, jedna od žrtava, bila je udata za Polanskog i nalazila se u osmom mesecu trudnoće.

Ovaj zločin usledio je posle drugih iznenadnih, šokantnih tragedija povezanih sa filmom. Kako teoretičari zavere tvrde, "Rozmarina beba" je oslobodila kletvu koja je uništila živote ljudi koji su bili povezani sa filmom.

Foto: Youtube PrintScreen

Roman Polanski

Džon Lenon je bio prijatelj sa Polanskim i glavnom zvezdom filma Mijom Farou. Dugi niz godina Lenon i Joko Ono živeli su u apartmanima Dakota, istorijskog zdanja koje se nalazi u 72-drugoj ulici u Njujorku. Dakota je korišćena samo za snimke eksterijera izmišljene zgrade Bramford, u koju se useljava porodica u filmu, dok su za potrebe enterijera korišćeni Paramount studiji u Holivudu. Ali zgrada u gotskom stilu izgrađena 1880-ih savršeno se uklapala u mračno, opresivno i zlokobno raspoloženje filma o satanistima.

Ispred zgrade Dakota ubijen je Džon Lenon od strane Marka Dejvida Čepmena 1980. godine. Istina, Čepmena nije inspirisala "Rozmarina beba" - on je u vreme ubistva pri sebi imao kopiju "Lovca u Žitu" Džeroma Dejvida Selindžera, za koju je kasnije tvrdio da mu je poslužila kao inspiracija za ubistvo.

Foto: Youtube PrintScreen

Zgrada "Dakota" u 72-drugoj ulici u Njujorku

Inače, prva žrtva navodnog "prokletstva" filma bio je kompozitor Kristof Komeda, u filmu potpisan kao Kristofer Komeda. U jesen 1968. godine, tada 37-godišnjak, Komeda je primljen u bolnicu posle nesreće koja je rezultirala ugruškom u mozgu. Pao je u komu i umro nekoliko meseci kasnije, čudnom koincidencijom ponovivši smrt lika po imenu Hač u filmu.

Foto: Youtube PrintScreen

Kristof Komeda

U aprilu 1969. producent Vilijam Kasl, zabrinut zbog pretećih pisama i kletvi koje su mu upućivali ogorčeni protivnici filma, završio je u bolnici zbog kamenja u bubregu. Dok je ležao u delirijumu, halucinirao je citirajući scenu iz filma: - Rozmari, za ime Boga, baci nož!

Foto: Youtube PrintScreen

Vilijam Kasl

Kasl se jedva oporavio i nikada više nije napravio holivudski hit.

 

Ostavite komentar