FunBox > Misterije

DEKODIRANJE PROŠLOSTI: Otkriveni misteriozni sastojci u NAJSTARIJOJ ZANATSKOJ KNJIZI na svetu

Bilo je potrebno više od jednog veka da se dešifruju dva sastojka iz zapisa u najstarijoj tehničkoj enciklopediji "Kao Gong Dži"

Autor: K1 info

12/08/2022 > 18:08

podeli vest:

DEKODIRANJE PROŠLOSTI: Otkriveni misteriozni sastojci u NAJSTARIJOJ ZANATSKOJ KNJIZI na svetu
Foto: Pixabay.com


Analiza teksta starog 2.300 godina i novčića pomogla je istraživačima da dešifruju drevne instrukcije za pravljenje bronze, uključujući dva lingvistički neuhvatljiva sastojka.

"Kao Gong Dži" (prevodi se kao "Zanatska evidencija", "Evidencija o ispitima zanatlija" "Knjiga raznih zanata" ili "Evidencija zanatlija") , najstarija poznata tehnička enciklopedija, napisana je oko 300. godine pre nove ere i deo je većeg teksta pod nazivom "Knjiga obreda". Drevni tekst uključuje šest hemijskih formula za pravljenje bronze i navodi predmete kao što su mačevi, zvona, sekire, noževi i ogledala, kao i kako ih napraviti.

Foto: Pixabay.com

 

Poslednjih stotinak godina, istraživači su se mučili da prevedu dva glavna sastojka, koji su navedeni kao "jin" i "xi". Stručnjaci su verovali da se ove reči prevode kao bakar i kalaj, ključne komponente u procesu pravljenja bronze. Međutim, kada su istraživači pokušali da se drže uputstava, dobijeni metal se nije podudarao sa sastavom drevnih kineskih artefakata.

Sada, dva istraživača veruju da su identifikovali pravo značenje tajanstvenih sastojaka. Časopis "Antiquity" nedavno je objavio njihova saznanja.

Otkriće omogućava bolje razumevanje drevne proizvodnje bronze - i otvara nova pitanja o tome kada je ovaj proces započeo, s obzirom da se proizvodnja bronze velikih razmera dogodila mnogo pre nego što je zapisano u "Kao Gong Dži", rekao je koautor studije Ruiliang Liu, kustos Rane kineske kolekcije u Britanskom muzeju u Londonu.

Na savremenom kineskom, jin znači zlato. Ali drevno značenje reči bi moglo biti bakar, legura bakra ili čak samo metal, zbog čega je bilo teško odrediti specifične sastojke.

Foto: Pixabay.com

 

- Ova uputstva korišćena su u najvećoj bronzanoj industriji u Evroaziji tokom tog perioda - rekao je Liu u saopštenju. - Više od stotinu godina su trajali pokušaji da se ti procesi rekonstruišu, ali su propali.

Hemijska analiza

Liu i vodeći autor studije Mark Polard analizirali su hemijski sastav kineskih novčića iskovanih u periodu kada je napisan "Kao Gong Dži". Polard je profesor Arheoloških nauka na Oksfordskom univerzitetu i direktor Istraživačke laboratorije za arheologiju i istoriju umetnosti.

Ranije su istraživači mislili da su novčići napravljeni razblaživanjem bakra kalajem i olovom.

Analiza je pokazala da je hemijski sastav kovanog novca rezultat mešanja dve prethodno pripremljene legure metala - jedne od bakra, kalaja i olova a druge od bakra i olova.

"Prvi put u više od 100 godina učenja, proizveli smo održivo objašnjenje kako da se tumače uputstva za pravljenje bronzanih predmeta u ranoj Kini, napisanih u "Kao Gong Dži"", naveo je Polard u saopštenju.

Istraživanja su pokazala da se drevno kinesko pravljenje bronze oslanjalo na kombinovanje legura umesto čistih metala i da je kovački rad bio složeniji nego što se ranije mislilo.

Foto: Pixabay.com

 

- To ukazuje na dodatni korak - proizvodnju prethodno pripremljenih legura - tokom procesa proizvodnje predmeta od legura bakra u ranoj Kini - rekao je Liu. - Ovo predstavlja dodatnu, ali ranije nepoznatu fazu u procesu proizvodnje i snabdevanja metalom u Kini.

Sa arheološke tačke gledišta, ovaj dodatni korak bi ostao neprimećen da nije bilo hemijske analize, naglasili su istraživači.

- Za nas je razumevanje prakse legiranja ključno kako bismo razumeli bronzane ritualne posude, kao i osnovnu masovnu proizvodnju u društvima Šan i Džou - rekao je Liu.

U budućnosti bi korišćenje ove vrste analize moglo biti od pomoći istraživačima da dešifruju druge tekstove o drevnoj metalurgiji iz različitih kultura i regiona, zaključili su stručnjaci.

Ostavite komentar