FunBox > Misterije

MISTERIJA na NEBU iznad Burse: Neki kažu da je "prirodni fenomen", ali u to je TEŠKO POVEROVATI

Žitelji grada u Turskoj bili su svedoci nesvakidašnjeg prirodnog fenomena

Izvor: K1info/rts.rs

20/01/2023 > 18:09

podeli vest:

MISTERIJA na NEBU iznad Burse: Neki kažu da je "prirodni fenomen", ali u to je TEŠKO POVEROVATI
Foto: Twitter screenshot


Stanovnici Burse ostali su u šoku kada su u četvrtak ugledali čudnu pojavu na nebu. Iako su mnogi prvo pomislili da se iza ružičastog oblaka krije leteći tanjir, u pitanju je bio "samo" prirodni fenomen.

Naime, na nebu iznad ovog turskog grada pojavio se lentikularni oblak.

Pojava koju su stanovnici Burse ugledali u osvit dana zovu još i „oblaci leteći tanjiri“ ili „anđeoski oblaci“. Formiranje ovakvih oblaka je veoma komplikovano, ali oni imaju niz zanimljivih karakteristika.

Tako na primer, lentikularni ili sočivasti oblaci mogu da ostanu na istom mestu bez obzira na to koliko jak vetar duva. Često nastaju u brdovitim i planinskim predelima, a u retkim slučajevima se pojavljuju i na nagli udar vetra.

Oni najčešće nastaju zimi, ali ih je moguće videti i u drugim periodima godine. Obično se formiraju na visinama višim od 2.000 metara, iznad planina ili bilo kakvih većih prepreka na površini Zemlje.

Lentikularni oblaci su stacionarni sočivasti oblaci koji se formiraju normalno na pravac duvanja vetra. Kada stabilan vlažan vazduh ide uz planinu u nekoliko talasa i ako temperatura na gornjem talasu padne do tačke rošenja, dolazi do formiranja lentikularnih oblaka.

Ovi nesvakidašnji oblaci mnoge podsećaju na svemirske brodove, leteće tanjire i ostale prizore iz filmova o vanzemaljcima.

Piloti ih zaobilaze, ali turističke jedrilice ih obožavaju, s obzirom na to da ih ove formacije oblaka mogu uzdići na velike visine.

 

 

 

Ostavite komentar