FunBox > Lajk

Skup vam je hotel? U Velikoj Britaniji zavladao novi trend - kampovanje u CRKVI!

Iako neki navode da je pomalo čudno i prilično nekonvencijalno, "Champing" podrazumeva kampovanje u crkvama koje se ne koriste

Izvor: K1info

02/03/2024 > 13:46

podeli vest:

Skup vam je hotel? U Velikoj Britaniji zavladao novi trend - kampovanje u CRKVI!
Foto: Freepik.com


Ljudima su definitivno dosadila klasična putovanja, te u potrazi za adrenalinom i neobičnim iskustvom odlučili su da je vreme za kampovanje u crkvama. Upravo ovakav trend vlada u Velikoj Britaniji, gde su nekorišćene crkve dobile potpuno drugu namenu od prvobitne.

Iako neki navode da je pomalo čudno i prilično nekonvencijalno, "Champing" podrazumeva kampovanje u crkvama koje se ne koriste, u njima turisti mogu da prenoće i istovremeno da pomognu da se one očuvaju i spasu jer sav prihod ide za njihovu obnovu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Champing (@churchcamping)

 

 

Samo ime "Champing" je izvedeno od Church – crkva i Camping – kampovanje, a  samo kampovanje u crkvi podrazumeva rezervaciju noćenja u građevini staroj nekoliko stotina godina od kojih neke datiraju još iz 12. veka. U nekim crkvama postoje normalni kreveti, dok se u drugim koriste vreće za spavanje i šatori.

Iako je ovo aktuelno u Velikoj Britaniji, ideja se prvobitno javila u Škotskoj gde je organizovano prvo noćenje za kajakaše u crkvi All Saints u selu Aldvinkl, koja je izgrađena oko 1400. godine i ima 12 spavaćih soba.

Osnovni cilj bio je pružanje tople dobrodošlice ljudima koji možda inače i ne idu u crkvu, dok se istovremeno podržavaju i ruralne zajednice.

Obroke nije moguće organizovati u crkvi, iz razumljivih razloga, tu na scenu stupaju lokalni barovi i restorani.

 

Ostavite komentar