FunBox > Lajk

BOBI je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao NAJSTARIJI PAS NA SVETU

Na dan 2. februara Bobi je imao 30 godina i 267 dana, što ga ne čini samo najstarijim živim psom, već i najstarijim psom svih vremena

Izvor: K1info

04/02/2023 > 07:55

podeli vest:

BOBI je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao NAJSTARIJI PAS NA SVETU
Foto: Youtube PrintScreen/Guinness World Records


Pas po imenu Spajk (23) je 19. januara zaradio titulu najstarijeg živog psa na svetu i ušao u Ginisovu knjigu rekorda, ali je 2. februara organizacija objavila da je nedvano dobila dokaze o još starijem psu Bobiju koji je - tridesetogodišnjak!

Zvaničnici iz Ginisove knjige rekorda potvrdili su Bobijevu starost i zvanično ga proglasili najstarijim živim psom na svetu, ali i najstarijim psom ikada. Prethodni rekord držao je pas Blui koji je uginuo u Australiji 1939. godine u dobi od 29. godina i pet meseci.

Bobi, koji od 2. februara ima 30 godina i 267 dana, prema Ginisovoj knjizi rekorda je čistokrvni Rafeiro do Alenteho, rasa sa očekivanim životnim vekom 12-14 godina. Ovaj stari pas živi u Portugalu sa porodicom Kosta.

Bobijev vlasnik Lionel Kosta (38), koji je imao osam godina kada se Bobi rodio, opisao je svog psa kao "jedinstvenog" i rekao da njegov ljubimac voli da jede i da se igra sa četiri porodične mačke.

Bobijeva porodica nije sigurna koja je tajna njegove dugovečnosti.

- Bobi je bio borac svih ovih godina. Samo on zna kako se držao, što sigurno nije bilo lako jer prosečni životni vek psa nije tako veliki, i kada bi mogao da govori samo bi on znao da objasni ovaj uspeh - rekao je Kosta. - Veoma smo srećni i zahvalni što posle 30 godina i dalje imamo Bobija.

Dodao je da je to što njegov četvoronožni prijatelj postao nosilac titule Ginisove knjige rekorda "ogromna radost".

Bobi, rođen na porodičnoj farmi u Konkeirosu u Portugalu, 11. maja 1992. godine, imao je problema sa zdravljem 2018. kada je hospitalizovan posle kolabiranja zbog problema sa disanjem.

Ljubimac-rekorder ima probleme sa vidom i kretanjem koji su se pojavili sa godinama. Bobijeva majka, Gira, živela je 18 godina, dok je drugi pas iz porodice Kosta, Čikot, živeo 22 godine.

 

Ostavite komentar