FunBox > Deus ex machina

VAŽNO za sve "VIKEND VOZAČE": 5 problema koji se javljaju kada automobil DUGO STOJI ili ga RETKO vozite

Ukoliko automobil manje vozite, to znači da ćete morati više da razmišljate o njegovom održavanju

Autor: K1info/srbijadanas

11/09/2023 > 10:02

podeli vest:

VAŽNO za sve "VIKEND VOZAČE": 5 problema koji se javljaju kada automobil DUGO STOJI ili ga RETKO vozite
Foto: Freepik.com


Bez obzira na to da li još uvek radite od kuće ili ste parkirali automobil zbog dužeg odmora, morate da imate na umu posledice i potencijalne probleme ako automobil ostavite netaknutim tokom dužeg vremenskog perioda.

Bez obzira da li je vaš četvorotočkaš star 5 ili 50 godina, treba da pripazite na ove uobičajene zamke ako ga parkirate kod kuće nekoliko nedelja.

1. Oslabljen akumulator

Najverovatniji problem pri parkiranju vozila nedelju dana ili više je akumulator. Može se desiti da je vaš akumulator već ispražnjen ili je "slabiji" usled standardnog samopražnjenja pa auto teže pali.

Ukoliko je akumulator potpuno ispražnjen, auto uopšte neće upaliti, a zdrav akumulator bi trebalo da bude u mogućnosti da porkene motor čak i nakon nekoliko nedelja stajanja. Osim nabavke novog, opcija je i vožnja kako biste ga ponovo dopunili, uglavnom je dovoljno pola sata, a maksimalno ceo sat u lošijim uslovima. U tom periodu ne treba da gasite motor. Vozite normalnom brzinom i bez povećavanja broja obrtaja.

2. Korodirane kočnice

Nedelju dana stajanja u vlažnim uslovima može da izazove malo korozije na kočnicama. Da biste to izbegli, povremeno premestite vozilo ili parkirajte u garaži gde je automobil zaštićen od vremenskih nepogoda.

Ako se rđa razvije tokom nekoliko nedelja, verovatno je reč samo o maloj površinskoj koroziji na diskovima. Možda ćete prvo primetiti malo škripanje, a u većini slučajeva će nestati nakon nekoliko kočenja.

Foto: Freepik.com

 
3. Ustajalo gorivo

Ukoliko automobil stoji dva meseca ili više, a da ne potrošite pun rezervoar goriva, preduzmite neke mere opreza kako biste izbegli potencijalne probleme sa motorom kao što su gubitak efikasnosti, grube oscilacije ili čak nemogućnost paljenja. Dopunite rezervoar kad se vratite – time se smanjuje količina vazdušnog prostora u rezervoaru za kiseonik koji razgrađuje gorivo i smanjuje rizik od korozije usled kondenzacije.

4. Neravnine na pneumaticima

Ako je vozilo parkirano tri meseca ili duže, gume mogu da se iskrive, tačnije gazeći sloj postaje ravan, posebno ako je nizak pritisak. Pripazite na ovo posebno u hladnim mesecima, jer niže temperature uzrokuju pad pritiska u gumama. Početak jeseni je dobar trenutak za proveru pritiska u gumama jer nizak pritisak može biti štetan za bezbednost i efikasnost tokom vožnje.

Ako parkirate automobil na duže vreme, povremeno ga pomerite kako bi se promenila pozicija gazećeg sloja na gumama, a nije na odmet i da malo napumpate gume.

5. Štetočine

Miševi i drugi glodari mogu naneti primetnu štetu vozilima, grickajući žice ili prljajući unutrašnjost. Kako prenosi Auto Klub, to je zato što vole tamna i tiha mesta.

Možete smanjiti rizik od toga ako je vaš automobil parkiran u garaži koja se svakodnevno koristi ili ako je izložen sunčevoj svetlosti.

Ostavite komentar