Ekonomija > Čuvarkuća

STRUČNJACI ZA HRANU ODUŠEVLJENI SRBIJOM: Evo gde se najbolje jede...na vrhu liste poznata kafana

Izvor: K1info

23/05/2025 > 19:29

podeli vest:

STRUČNJACI ZA HRANU ODUŠEVLJENI SRBIJOM: Evo gde se najbolje jede...na vrhu liste poznata kafana
Foto: Shutterstock


Popularni gastronomski portal za hranu i putovanja, TasteAtlas, objedinjuje desetine hiljada namirnica i pića, tradicionalnih jela i autentičnih restorana. Između ostalog, ova gastro-platforma je izdvojila najbolja tradicionalna mesta u Srbiji koja preporučuju stručnjaci za hranu.

Napomenućemo neka od njih koja ste i vi verovatno posetili bar jednom.

Tri šešira, Beograd

Tri šešira je pravi biser među restoranima Skadarlije. Sagrađen je u srcu Skadarske ulice i u prepoznatljivom ambijentu postoji više od 150 godina.

Otvoren je 1864. u zgradi u kojoj se prethodno nalazila zanatska radionica, koja je kao logotip imala tri plehana šešira. Po tome je restoran i dobio naziv. Po svojoj usluzi i kvalitetu restoran je poznat i izvan granica naše zemlje. Imao je čast da ugosti najeminentnije domaće i svetske ličnosti: kralja Huana Karlosa, Pertinija, Vili Branta i druge.

Svedočanstva o prijatnom boravku u restoranu čuvaju se u knjizi gostiju.

 

 

Tri Šešira predstavlja bogatstvo tradicije, umetnosti i boemskog života. Ovde su uživali i dane provodili Tin Ujević, Branislav Nušić, Gustav Krklec, Čiča Ilija Stanojević, Raka Drainac, a najznamenitiji stanovnik Skadarske ulice – Đura Jakšić ga je često nazivao "vinsko vrelo".

Pekara Trpković, Beograd

Pekara pred kojom su uvek redovi zbog njihovog čuvenog bureka bavi se pekarskim zanatom već 120 godina, pružajući vrhunski kvalitet i negujući tradiciju starog Beograda.

Njihovi proizvodi predstavljaju sinonim za vrhunski kvalitet, a posvećenost i ljubav prema plemenitom zanatu gosti i te kako prepoznaju.

Oni decenijama zadovoljavaju potrebe i želje vernih mušterija, a u svoj rad utkali su duh starog vremena i inovativne ideje, stvarajući jedinstvenu sinergiju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salaš 137 (@salas137)

 

Salaš 137, Novi Sad

Salaš 137 na Čeneju je jedinstveno mesto nadomak Novog Sada. Uživaćete u domaćoj hrani i piću uz autentični ambijent salaša i lokalnu muziku vojvođanske ravnice. Salaš 137 je prepoznatljiv i već godinama afirmisan po ovako koncipiranom načinu svoje kuhinje i društvenog života, piše Ekapija.

Raznolika ponuda je sa akcentom na tradicionalnoj vojvođanskoj kuhinji – pečeni beli luk, ćevapi, perkelt, rolovana teletina, Karađorđeva šnicla, baklava, pečene jabuke…

Kafana Ljubiš, Zlatibor

Kafana Ljubiš koja posluje u istoimenom selu u Zlatiborskom okrugu svoje ugostiteljske usluge nastavila je da pruža i u samom centru Zlatibora više od jedne decenije.

Prijatan i topao ambijent sa enterijerom u drvetu čini ovu kafanu mestom gde gosti rado navraćaju.

Kafana Ljubiš na svom meniju ima specijalitete vezane za zlatiborski kraj i predele zapadne Srbije. Tu su proja, pite, lepinje, teletina, kajmak, sir, suhomesnati proizvodi. Na meniju se nalazi i uvek sveža pastrmka iz ribnjaka kafane i specijalitet kuće – teletina u džaku.

Šuljaga, Užice

To je jedna od najstarijih pekara u Zlatiborskom okrugu, pekara u kojoj je nastala komplet lepinja i u kojoj se i dan-danas pravi po originalnom, zakonom zaštićenom receptu.

Postoji još od 1920-ih godina, a u vlasništvu porodice Lazić je od 1971. godine.

Shutterstock

Naime, ovo je mesto u Užicu gde svakodnevno možete sresti one koji posećuju ovaj grad, ali to nije nikakav hotel, restoran, niti neka turistička lokacija već jedna pekara. Pekara Šuljaga postoji oko dva veka, a tokom prošlog u njoj je napravljena prva "lepinja sa sve", izuzetno ukusna komplet lepinja koja važi za jedan od najboljih doručaka na svetu. Zašto je to tako znaju samo oni koji su pojeli "kompletušu" koja je originalnog ukusa samo u ovoj pekari.

Pišite nam i preporučite gde da odemo na doručak i ručak. Šaljite i vi svoje komentare.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar