
ZDRAVIJE IZ ZAMRZIVAČA NEGO SA PIJACE? Ovih 5 smrznutih namirnica čuvaju više vitamina nego sveže – i evo zašto
podeli vest:

Ako ste mislili da je sveže uvek bolje – razmislite još jednom! Nutricionisti tvrde da pojedine smrznute namirnice ne samo da zadržavaju nutritivne vrednosti, već ih čak mogu i poboljšati, a o to me je pisao i womenshealth.
Evo koje zamrznute namirnice treba da imate u frižideru cele godine:
🥬 Spanać – kad je kuvan, još je zdraviji
🌽 Kukuruz šećerac – više antioksidanasa kad je smrznut
Zbog kratke sezone branja, smrznuti kukuruz je često bolji izbor od svežeg. Kuvanjem (posebno na pari), poboljšava se iskoristivost antioksidanasa poput luteina i zeaksantina, koji čuvaju zdravlje očiju i kože.
🫛 Grašak – svežina sačuvana odmah po branju
Grašak bogat proteinima, vlaknima i vitaminima A, C i K veoma brzo gubi vrednost kada se bere. Zato je zamrznut odmah nakon branja bolji izbor – a lagano kuvanje dodatno poboljšava njegovu svarljivost i dostupnost nutrijenata.
🫐 Bobičasto voće – zdravo i kad nije sezona
🥑 Avokado – bez brige da će da propadne
Zaboravili ste ga u frižideru? Smrznuti avokado rešava problem! I dalje je bogat zdravim mastima, vlaknima i vitaminima, a možete ga dodati u smutije ili sosove. Dok deo vitamina C može nestati, ostale nutritivne vrednosti ostaju očuvane.
🔔 Saveti za upotrebu:
– Uvek čitajte deklaraciju i birajte proizvode bez dodataka i aditiva.
– Nemojte dugo kuvati – kratko kuvanje na pari čuva vitamine.
– Kombinujte zamrznute namirnice sa svežima za optimalnu ishranu.
BONUS VIDEO:
I DALJE PRIJATNO TOPLO U VEĆEM DELU ZEMLJE Tokom jutra oblačno i svežije
U subotu u Banatu jaka košava
12.09.2025
Vesti
Ostavite komentar