Zdravlje

PROTEINSKI ŠEJK SA MLEKOM ILI VODOM? Evo kako da izaberete opciju koja je bolja za vaše telo i ciljeve

Izvor: K1info

12/05/2025 > 08:06

podeli vest:

PROTEINSKI ŠEJK SA MLEKOM ILI VODOM? Evo kako da izaberete opciju koja je bolja za vaše telo i ciljeve
Foto: Freepik.com


U današnje vreme, kada se sve više ljudi okreće zdravom životu, teretani i pravilnoj ishrani, postavlja se pitanje koje i dalje deli mnoge – da li proteinski šejk treba piti sa mlekom ili vodom? Odgovor zavisi od vašeg cilja – da li želite da smršate, izgradite mišiće ili samo održite dnevni unos proteina. U nastavku otkrivamo prednosti i mane obe opcije, kako biste lako odlučili šta je najbolje baš za vas.

Freepik.com
Protein sa mlekom – za više kalorija i dužu sitost

Ako vam je cilj povećanje telesne mase, izgradnja mišića ili želite da vam šejk bude zasitniji, mleko je bolji izbor. Sadrži dodatne proteine (oko 8 g po čaši), zdrave masti i šećere, pa je idealan posle treninga. Takođe, mleko usporava apsorpciju proteina zbog kazeina, što može biti korisno noću ili kada niste u mogućnosti da ubrzo jedete. Plus – šejk sa mlekom ima kremastiju teksturu i bogatiji ukus.

Freepik.com
Protein sa vodom – za brzinu i manje kalorija

Ako ste na dijeti, trenirate za definiciju, ili vam je cilj brza apsorpcija proteina nakon treninga – voda je pravi izbor. Bez kalorija je, lako se vari i pogodna je za osobe sa intolerancijom na laktozu. Idealna je i kada ste u pokretu i nemate pristup frižideru.

Biljna mleka – alternativa za osetljive

Bademovo, sojino ili ovseno mleko mogu biti dobra zamena ako ne pijete kravlje mleko. Sojino mleko je najbogatije proteinima, dok ovseno i bademovo uglavnom doprinose boljem ukusu i teksturi.

✔ Zaključak:

Za masu i sitost – birajte mleko.

Za definiciju i brzinu – izaberite vodu.

Za balans i specifične potrebe – probajte biljno mleko.

Šejk može biti i ukusan i funkcionalan, samo ga prilagodite svom cilju. U oba slučaja, vaš protein radi za vas – samo mu dajte pravi „pogonski“ napitak.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar