Vesti > Svet

Snažan ZEMLJOTRES pogodio centralnu GRČKU - treslo se ostrvo Evija, a i Atina

Nema informacija o eventualnoj šteti ili povređenima

Izvor: K1info

29/11/2022 > 22:49

podeli vest:

Snažan ZEMLJOTRES pogodio centralnu GRČKU - treslo se ostrvo Evija, a i Atina
Foto: Shutterstock


Zemljotres koji je, prema preliminarnim podacima, bio jačine 5 stepeni Rihterove skale, pogodio je centralnu Grčku, javljaju grčki mediji. 

Prema podacimau Geodinamičkog instituta Atine, epicentar zemljotresa bio je 6 km jugoistočno od Zarakija na Eviji i 56 km severoistočno od Atine, na dubini od 8,9 km.

Kako navodi, pozivajući se na očevice, zemljotres se osetio do Atine. Grčki mediji prenose da je bilo i nekoliko naknadniih potresa, ali do sad nije prijavljena šteta.

Ipak, iz predostrožnosti, sve škole Karistosa će ostati zatvorene u sredu 30.11.

Na ostrvu Evija vlada nemir među stanovništvom, jer su se jutros dogodila još dva jaka zemljotresa, jačine 4,7 i 4,2 stepena po Rihteru, na jugoistočnoj obali ostrva i ona su se osetila u širokom radijusu i to uglavnom na Atici.

Foto: Pixabay.com

 

Profesor seizmologije Eftimios Lekas, rekao je za radio Realfm 97.8, da stanovnici oblasti koje je pogodio zemljotres ne treba da brinu.

- Oblast nema potencijal da proizvede veoma snažne zemljotrese i zgrade mogu da izdrže toliko stepeni po Rihterovoj skali. Međutim, moraju da izbegavaju stare i dotrajale konstrukcije - objasnio je profesor.

Evija je drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, posle Krita i turisti iz Srbije rado posećuju njegovu severnu obalu.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar