Vesti > Svet

Da li "RUSKI GOOGLE" beži od Putina u Srbiju - I pod KOJIM USLOVOM?

Iz ruske tehnološke kompanije Jandeks rekli su da ne planiraju selidbu sedišta iz Rusije, a ako do toga dođe jedna od opcija je Srbija

Izvor: K1info/nova.rs

26/11/2022 > 12:51

podeli vest:

Da li "RUSKI GOOGLE" beži od Putina u Srbiju - I pod KOJIM USLOVOM?
Foto: Tanjug/AP Photo/Vladimir Smirnov/TASS News Agency Host Pool Photo


Kako su preneli američki mediji, "ruski Gugl" razmatra opciju odlaska iz matične zemlje. Ako bi se to desilo, Jandeks bi premestio svoje poslovanje sa najnovijim tehnologijama na tržišta van Rusije i prodao biznise koje je već uspostavio u toj zemlji, uključujući internet pretraživač i aplikacije za dostavu i prevoz.

Da bi se to desilo, kompanija bi najpre morala da dobije odobrenje od Kremlja da licence registrovane u Rusiji izmesti iz zemlje. Takođe, morali bi da nađu i ruske kupce za biznise koje imaju u toj zemlji, a restrukturiranje bi moralo da bude odobreno od strane akcionara Jandeksa.

Budući da od svih zemalja u Evropi jedino Belorusija, Srbija i Turska nisu uvele sankcije Rusiji, naša zemlja bi u ovom scenariju mogla da bude novi dom ruskoj kompaniji.

Diplomata Srećko Đukić smatra da priča o potpunom odlasku Jandeksa iz Rusije nije uverljiva, pre svega zbog povezanosti te kompanije sa državom i njenog značaja za mnoge industrije.

- To jeste privatna kompanija, ali je u jakoj sprezi sa Kremljom. Jedna od specijalnosti Jandeksa su i antvirusni programi, što je ruskoj državi izuzetno bitno. Rusija već dosta zaostaje u IT sektoru, tako da verujem da ih neće pustiti, naročito zbog vojne industrije i nuklearnog sektora - kaže Đukić.

Kako kaže, odlazak iz Rusije bi bio način za izlazak Jandeksa u “slobodni svet”, ali ne veruje da će kompanija napustiti Rusiju.
Ipak, ukoliko bi došlo do toga da treba negde da odu, dve opcije bi im zaista bile Turska i Srbija.

- Tu je i Belorusija i postsovjetske zemlje, ali nema poente da idu tamo jer nisu razvijene, a selidba u Belorusiju bila bi odlazak iz lošeg u još gore - kaže on.

Sa druge strane, izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić smatra da će Jandeks sasvim sigurno tražiti mogućnost za profitabilno poslovanje posle brutalnih sankcija EU i drugih najbogatijih zemalja sveta.

Podsetimo, pre nedelju dana premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima kompanije Jandeks i tada je dogovoreno otvaranje razvojnog centra te kompanije u našoj zemlji, u kojom bi posao trebalo da dobije više od 800 inženjera.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Peđa Vučković

 

Ipak, iz kompanije Jandeks su nam, demantovavši informaciju o selidbi, rekli da je reč o delu Jandeksove globalne infrastrukture.

 

 

 

 

Ostavite komentar